Rozkręcamy sezon na wina. Na razie spokojnie, bez pośpiechu w małych dawkach. Kompletujemy sprzęt: pojemniki fermentacyjne na wino, rurki fermentacyjne, pożywki, pektoenzym, drożdże winiarskie. Dobrze zaopatrzyć się z worki do filtracji moszczu dla małych ilości wina lub prasę ramową jeśli przygotowujemy wino w większych ilościach. W następnym etapie potrzebny nam będzie zestaw do obciągu wina, ciemne butelki na wino i korki. Wino z czerwonej porzeczki smaczne, ma piękny kolor i pozytywny wpływ na zdrowie. Porzeczki zawierają witaminy C, PP, pektyny, polifenole, żelazo i garbniki. Porzeczki wpływają na wzmocnienie układu odpornościowego, pomagają przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych oraz przy chorobach układu krążenia.
Składniki:
- 5 kg czerwonych porzeczek
- 2 kg cukru
- 4 l wody
- 0,5 szklanki zaparzonej czarnej herbaty
- 1 ml Pektoenzymu
- 4 g pożywki dla drożdży
- drożdże winiarskie Enovini Porzeczka lub inne do win owocowych
Przygotowanie:
Czerwone porzeczki myjemy i odrywamy od szypułek. Zgniatamy owoce, możemy do tego użyć mikser na małych obrotach. Następnie zgniecione owoce wsypujemy do pojemnika fermentacyjnego. Dodajemy 2 L przegotowanej, ostudzonej wody, pektoenzym oraz drożdże. Odstawiamy na 3 dni. Po tym czasie przy pomocy filtrów do moszczu odciskamy miazgę owocową. Teraz wykorzystujemy balon na wino do którego przenosimy młode wino, dodajemy syrop cukrowy (z 2 kg cukru i 2 l wody), pożywkę i napar z herbaty. Nastaw odstawiamy w zacienione miejsce na 4 tygodnie. Po zakończeniu fermentacji burzliwej młode wino zlewamy, za pomocą wężyka silikonowego, regulując zlewanie zaciskiem znad osadu i pozostawiamy aż do zakończenia fermentacji. W tym czasie możemy skorygować słodkość nastawu, co w następstwie da nam więcej procentów w winie.