Słodka, aksamitna, szybkie do przygotowania. Czy coś więcej jest nam potrzebne? Do tego zdrowa i pełna wartości odżywczych. Polecana również dla sportowców. Ciasto typu tarta na spodzie, którego trzon stanowią daktyle, orzechy i wiórki kokosowe, a masę niezastąpione awokado z nutką limony. Daktyle dodawane są do musli, zup mlecznych, jaglanek, twarogu, kasz, różnego rodzaju wypieków czy jako dodatek do śledzi, natomiast syrop z daktyli, jest smaczną i zdrową alternatywą dla cukru i świetnie sprawdza się jako dodatek do herbaty, kawy, ciast oraz jako polewa do naleśników. Awokado to drugi ważny składnik naszej tarty. To z niego powstaje nasze nadzienie. Awokado może być używane jako masło, ze względu na dużą zawartość tłuszczów nienasyconych. Bez niego Meksykanie nie wyobrażają sobie kuchni meksykańskiej. A słynny sos guacamole to ich dobro narodowe. Dodatkowo, jeśli wspominamy o sosie z awokado, to musimy wspomnieć o limonie, która koniecznym składnikiem ponieważ nie tylko nadaje przyjemnie kwaskowaty smak, ale sprawia, że awokado nie ciemnieje, dzięki czemu guacamole na dłużej zachowuje intensywnie zielony kolor. Nasza tarta również zawiera sok z limony, który przełamuje słodycz daktyli oraz wyostrza smak awokado. Ciekawe zastosowanie w kuchni ma również liście limonki – kaffir. Nadadzą daniom świeży cytrusowy aromat. Można dodawać je do dań z ryb, zup, sosów, marynat do mięs. Mają one szerokie zastosowanie w kuchni tajskiej, ale doskonale nadają się do domowych eksperymentów kulinarnych. Świetnie sprawdzą się jako zamiennik cytryny, a także w kompozycjach z bazylią, imbirem, chili, mlekiem kokosowym. Używa się je podobnie jak liści laurowych, wkłada do potrawy w całości i nie zjada się ich.
Składniki:
spód:
- 1 ½ szkl. daktyli
- 1 szkl. wiórków kokosowych
- 1 szkl. dowolnych orzechów
- 2 łyżki oleju kokosowego
- skórka z 1 limonki
- szczypta soli
- kilka łyżek wody
nadzienie:
Przygotowanie:
Daktyle, orzechy, wiórki kokosowe, miód, olej kokosowy, otartą skórkę z 1 limony oraz sól i wodę wrzucamy do malaksera i miksujemy na gładką masę. Gotową masą wkładam spód tortownicy lub formy do tarty posmarowanej olejem kokosowym. Wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie obieramy awokado, wrzucamy do malaksera, dodajemy miód i sok z limony. Miksujemy na gładką masę. Gotową wykładamy na spód z daktyli. Schładzamy w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Dekorujemy połówkami plasterków limony i posypujemy wiórkami kokosowymi.