Sylwester to święto, które wymaga wszystkiego, co efektowne, błyszczące i złote. Oczywiście wypicie lampki szampana to doskonały sposób na uczczenie nowego roku i pożegnanie starego. Jednak szampańskie galaretki są kreatywnym i zabawnym dodatkiem do obchodów sylwestrowych. Zatem proponujemy mały, wykwintny deser na koniec roku, łatwy do przygotowania na Sylwestra i inne uroczystości😊 Galaretki są zrobione z szampana, soku z cytryny, piwa imbirowego, cukru i żelatyny, dzięki temu uzyskujemy lekki i prosty smak. W wersji bezalkoholowej zastąpić możemy szampana bezalkoholowym cydrem i jakimś bezalkoholowym owocowym piwem lub sokiem winogronowym. Natomiast dla miłośników mocnych wrażeń zaproponować możemy zastąpienie piwa wódką. Sylwester coraz bliżej, czas zacząć przygotowania.
Składniki:
- 1 szklanka szampana lub innego wina musującego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 2 łyżki żelatyny
- 1 szklanka piwa imbirowego
- posypki cukrowa w złotej tonacji
Przygotowanie:
Szampana, cukier i sok z cytryny wlewamy do średniego rondla. Dodajemy żelatynę i pozostawiamy do napęcznienia na 3 minuty, nie mieszamy. Gdy żelatyna trochę napęcznieje, podgrzewamy mieszaninę na średnim ogniu i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Nie doprowadzamy aby mieszanina się zagotowała. Zdejmujemy z ognia i dodajemy piwo imbirowe lub inne smakowe piwo czekamy, aż galaretka straci pianę. Możemy również zdjąć pianę łyżeczką. Następnie równomiernie wlewamy do kieliszków lub małych plastikowych kubków i przechowujemy w lodówce przez co najmniej 2 do 3 godzin, aż stężeje. Tuż przed podaniem posypujemy jadalnymi złotą posypką.