Kuchnia włoska, znana jest ze swojej prostoty i świeżych składników, cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. To przede wszystkim ręcznie robione makarony i pizza, do których używa się dojrzewających we włoskim słońcu pomidorów i oliwy z oliwek. Nieodłącznym elementem regionalnej kuchni jest makaron, który powstaje z pszenicy durum i wody, czasem dodaje się do niego również jajka. Spaghetti to niewątpliwie podstawa dań kuchni włoskiej. To klasyczny, długi, prosty makaron. Takie długie rodzaje makaronu podaje się zwykle z niezbyt ciężkimi sosami na bazie oliwy, aby łatwo było je nawinąć na widelec. Włoski obiad to porcja makaronu i warzywa, choćby w formie sałatki. Popularna jest też sałata z dodatkiem jedynie soku z cytryny i oliwy z oliwek. Ziemniaki jada się rzadko, częściej na północy, zazwyczaj jako frytki lub smażone talarki. Kolacja jest najbardziej obfitym posiłkiem w ciągu dnia. Chcemy zaproponować ciemny makaron znany też jako makaron sepia, ma nie tylko ciemną barwę, ale też oryginalny, specyficzny smak oraz zapach, z wyraźnie zaznaczoną morską nutą. Makaron z atramentem kałamarnicy lub mątwy jest słonawy, rybny, bardzo wyrazisty. Do niego proponujemy sos z małży na bazie oliwy z czosnkiem, białym winem i pietruszką. Do tego kieliszek schłodzonego Prosecco lub wina białego na bazie szczepów Sauvignon Blanc, Albarino, Verdejo i Torrontes. Świetnym połączeniem do owoców morza są także wina różowe Chardonnay i Pinot Noir.
Składniki:
- 500 g małży
- 300 g spaghetti
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła
- 4 ząbki czosnku, rozgniecionych i posiekanych
- 1 szalotka, drobno posiekana
- 1/2 szklanki białego wina
- skórka i sok z 1/2 cytryny
- po 1 łyżeczce: płatków czerwonej papryki, słodkiej papryki, soli, czarnego pieprzu, nasion kopru włoskiego
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Mrożone mule przelewamy wrzątkiem, odsączamy. W dużym garnku doprowadzamy osoloną wodę do wrzenia i gotujemy spaghetti al dente zgodnie z przepisem na paczce. Po ugotowaniu odcedzamy. W międzyczasie, podgrzewamy oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodajemy czosnek i cebulę. Szklimy, około 2 minuty. Dodajemy białe wino i wymieszamy łyżką. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1 minutę. Dodajemy przyprawy. Następnie wrzucamy małże do patelni, wymieszamy i przykrywamy. Dusić na wolnym ogniu przez 8-10 minut. Kiedy będą gotowe, dorzucamy masło. Dodajemy skórkę i sok z cytryny. Na koniec, wrzucamy spaghetti i pietruszkę, dusimy jeszcze przez 30 sekund, cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.