W sezonie wakacyjnym, polecamy fajny pomysł na przekąskę na podróż, do pracy lub spotkanie towarzyskie przy piwie. To prosta, ale zdrową i pożywną przekąska, takie bardzo chrupiące krakersy. Jednym ze składników jest chia. Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej, jednej z najstarszych roślin uprawnych. Cenili ją Inkowie i Aztekowie, Indianie nazywali „pokarmem biegaczy” lub „cudownym ziarnem”. Nasiona odznaczają się wysoką zawartością błonnika oraz wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega‑3, tłuszczów wielonienasyconych i tłuszczów nienasyconych. Tłuszcze nienasycone pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo chia jest naturalnym źródłem wartościowego białka, polecana jest wegetarianom, osobom aktywnym fizycznie, kulturystom. Mają naturalnie niską zawartość cukru i naturalnie nie zawierają soli, ale odznaczają się wysoką zawartością składników mineralnych: wapnia, potasu, magnezu, żelaza i fosforu.
Składniki:
- 100 g łuskanego słonecznika
- 40 g pestek dyni
- 50 g białego sezamu
- 30 g siemienia lnianego
- 25 g nasion chia
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 170 g wody
Przygotowanie:
W misce mieszamy słonecznik, dynię, sezam, siemię lniane, chia, sól, paprykę, suszone oregano. Na koniec dodajemy wodę i ponownie mieszamy. Odstawiamy na 20 minut. Po upływie czasu ponownie mieszamy i wylewamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy równomiernie. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez 30 minut. Po upieczeniu kroimy na kwadraty.