Trochę słodyczy na chłody. W ofercie mamy dla Was przepis na rogaliki z marmoladą, u nas wykorzystaliśmy czekośliwkę, której przepis już kiedyś gościł na naszej stronie. Słodkie rogaliki to zasługa niejakiego austriackiego biznesmena, pana Augusta Zanga. Pierwszy raz, rogaliki, pojawiły się w Paryżu w 1839 r. przy rue de Richelieu, gdzie pan August otworzył Boulangerie Viennoise czyli w dosłownym tłumaczeniu wiedeńską piekarnię. Nie tak dawno obchodziliśmy wielkopolskie święto w imieniny Marcina, gdzie przysmakiem są Rogale Marcińskie w kształcie końskiej podkowy. W internecie szukając informacji, na temat tego wypieku, okazało się, że „cech cukierniczy zdecydował, że oryginalne są tylko rogale robione na margarynie, zawierające sztuczne aromaty i masę jajową. Jeśli więc ktoś używa masła, naturalnych zapachów czy świeżych jajek, nie otrzyma certyfikatu. A jego wypieki nie będą się nawet oficjalnie nazywać świętomarcińskimi”. Dość zaskakujące to obostrzenie. U nas przepis nie na rogale, ale na rogaliki z najlepszych składników. Polecamy!!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 25 g drożdży świeżych
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżka cukru
- 2 jajka
- 250 ml ciepłego mleka
- 150 g marmolady lub 150 g powideł śliwkowych (u nas czekośliwka)
- cukier puder
Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy pozostały cukier. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz jajka, wszystko mieszamy łyżką do połączenia składników. Zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie lub mechanicznie, dodając w kilku porcjach masło. Cały proces trwa około 10-15 minut. Gotowe dzielimy na trzy części i każdą rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, aby uzyskać okrąg. Dzielimy nożem na 8 trójkątów. Na górę każdego trójkąta kładziemy łyżeczką marmoladę lub powidła i zwijamy od szerszej strony ku węższej lekko zakręcając rogi ku sobie. Na blasze układamy, zachowując odstępy. Wierzch przy pomocy pędzelka smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 1800 C do zarumienienia wierzchu rogalików. Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.