Ten rodzaj przetworów nazywany jest również śliwkową nutellą. W składzie oryginalnej nutelli znajdziemy: cukier, olej palmowy, orzechy laskowe, mleko odtłuszczone w proszku kakao w proszku, emulgator: lecytyny (soja) i wanilinę. W naszm przepisie również jest kakao, cukier. Jednak nasz produkt oparty jest na bazie owoców czyli rodzimej śliwce odm. Węgierka. To jedna z najstarszych odmian śliwy w Europie. Śliwki cechują się ciemnofioletową skórką i słodkim smakiem. Wykorzystywane są jako owoce deserowe, do smażenia powideł i pieczenia ciast. Świetnie nadają się również do wytworzenia nalewek na śliwkach lub śliwowicy. Śliwowica to jedna z najpopularniejszych wódek gatunkowych. Jest wysokoprocentowym, 70%, wytrawnym napojem alkoholowym o lekko żółtawej barwie i intensywnym aromacie śliwowym. Produkowana jest w Europie Wschodniej i Centralnej, w Austrii, na Morawach, Słowacji, Słowenii, Chorwacji, Bośni, Bułgarii, Polsce, Serbii, Czarnogórze, Rumunii, chociaż dla nas kolebką śliwowicy jest Łąck.
Składniki:
- 2,5 kg śliwek odm. Węgierka
- 750 g cukru trzcinowego
- 1 laska wanilii
- 100 g ciemnego kakao
- 100 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)
Przygotowanie:
Śliwki myjemy, drylujemy i mielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy do garnka z grubym dnem. Dosypujemy cukier. Doprowadzamy do zagotowania i trzymamy na palniku do uzyskania odpowiedniej gęstości (u nas ok. 1,5 godz.). Masę musimy od czasu do czasu przemieszać, należy uważać, bo pulpa ze śliwek lubi „strzelać”. Na koniec dodajemy, miąższ z laski wanilii, kakao i gorzką czekoladę. Dokładnie mieszamy gotując jeszcze ok. 3 minut. Gorącą czekośliwkę przekładamy do słoiczków, dokładnie oczyszczamy ranty słoika i mocno zakręcamy. Odwracamy do góry dnem na ok. 15 minut. Dobrze jest zaetykietować słoiczki, żebyśmy przy intensywnym domowym przetwórstwie nie mieli wątpliwości, gdzie ustawiliśmy ulubiony słoiczek z czekośliwką.