Przed nami kolejny rok akademicki. Byli oraz aktualni studenci, a także ich rodziny doskonale wiedzą jak ważne są przetwory w słoikach. Z myślą o tej grupie oraz wszystkich będących w długich delegacjach i tych zorganizowanych, którzy przygotowują jedzenie na cały tydzień oraz dla tych, którzy lubią mieć zawsze coś w zapasie, mamy przepis na pulpeciki w słoikach. Pulpety zazwyczaj są duszone w sosie lub gotowane, natomiast klopsy najczęściej występują w formie pieczeni, którą przyrządza się w piekarniku. Jak podaje Wikipedia „Pulpet (z języka włoskiego polpetta od polpa, czyli miazga) – gotowana potrawa mięsna na bazie mielonego mięsa, ryb lub podrobów, z dodatkiem jaj, bułki tartej oraz przypraw. Pulpety mogą być spożywane samodzielnie (al sugo) lub jako dodatek do zup. Danie pochodzi z Włoch". Podstawowe przyprawy wykorzystywane do pulpecików to: czosnek, liść laurowy, sól oraz pieprz. Oprócz podstawowych przypraw do pulpecików pasują również aromatyczne zioła, takie jak tymianek, majeranek, oregano lub natkę pietruszki. Ponadto, dobór przypraw zależy od sosu, z jakim chcemy podać pulpety niego tak, aby tworzyły harmonijną całość, np. pomidorowy, śmietanowy z koperkiem czy ostro-pikantny musztardowy. Po przygotowaniu świetnie smakują z kaszą gryczaną, ryżem, makaronem czy ziemniakami. Poniżej przepis na 2 słoiki pulpecików w sosie pomidorowym.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- pół cebuli
- 1 sucha kajzerka
- 1 jajko
- oliwa do smażenia
- 500 g przecieru pomidorowego
- sól, pieprz i inne przyprawy do mięsa mielonego
Przygotowanie:
Mięso wymieszać z jajkiem, namoczoną bułką i pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Solimy i przyprawiamy do smaku. Pulpety formujemy, nadając im kształt większego orzecha włoskiego a następnie podsmażamy na oliwie. Kiedy mięso się zarumieni, należy je przełożyć do garnka i zalać przecierem pomidorowym. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, a także kilka kropel cytryny. Całość dusimy pod przykryciem około 30 minut. Gorące danie przekładamy do słoików. Następnie wekujemy. Tak przygotowane pulpety w sosie pomidorowym mogą być przetrzymywane w chłodnym i ciemnym miejscu przez kilka tygodni.