Popover to lekka bułka zrobiona z ciasta o konsystencji ciasta naleśnikowego, pieczona w formie do maffinek lub specjalnych patelniach, popularna w Stanach Zjednoczonych. Na śniadanie chętnie jedzona na słodko z bitą śmietaną, posypkami, musami owocowymi, dżemami, kremem czekoladowym, syropem klonowym lub twarożkiem. Popover spożywana jest również z mięsami. Ma swój starszy odpowiednik, w Wielkiej Brytanii - yorkshire pudding, jednak tam spożywany głównie z pieczenią lub mięsem w sosie. Ponoć yorkshire pudding jest podawany każdej niedzieli w brytyjskich pubach i jest jedną z obowiązkowych potraw w czasie świąt.
Składniki (na 6 szt.):
- 2 jajka w temp. pokojowej
- 180 ml lekko podgrzanego mleka
- ¼ łyżeczki soli
- 90 g mąki pszennej uniwersalnej
- 1 łyżeczka roztopionego masła
- masło do posmarowania foremek na muffiny
- do maczania: 30 g masła, 1 łyżeczka cynamonu i 2 łyżeczki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 220 0 C z funkcją termoobieg. Mleko mieszamy z roztopionym masłem, dodajemy mąkę i sól. Wbijamy 2 jajka. Ubijamy trzepaczką lub mikserem. Gotowe ciasto ma konsystencję ciasta naleśnikowego. Formę na babeczki smarujemy masłem i wlewamy cisto. Wkładamy do piekarnika na 15 minut, po tym czasie przykręcany temperaturę do 180 0 C i pieczemy jeszcze 10-15 minut. Przygotowujemy 2 miseczki, w jednej roztapiamy masło w drugiej mieszamy cynamon z cukrem trzcinowym. Ciepłe maczamy w roztopionym maśle a następnie mieszance cukru z cynamonem. Upieczone popoversy mają konsystencję i smak pączków wiedeńskich.