
Ciasto na staropolskie piernik możemy zrobić dużo wcześniej. Idealnie jest zacząć przygotowywać ciasto na piernik staropolski około 4-6 tygodni przed świętami Bożego Narodzenia. Minimalny okres dojrzewania to zazwyczaj około 2 tygodni. Po leżakowaniu takie ciasto pieczemy 2-3 dni przed świętami. Natomiast nasze ciasto możemy upiec w Wigilię. Będzie wilgotne i mięciutkie. Możemy śmiało nazwać go „Last Minute”. Najważniejszym dodatkiem do ciasta, żeby nadać mu charakter piernika są oczywiście przyprawy korzenne. Do kupienia w formie gotowej mieszanki. Możemy również przygotować sami taką mieszankę łącząc ze sobą cynamon, goździki, imbir, gałkę muszkatołową, kardamon, pieprz oraz anyż. Do masy można dodać bakalie, orzechy, kandyzowaną skórkę cytrusów, inne ulubione dodatki wedle uznania. My postawiliśmy na wykończenie z polewy czekoladowej i płatków migdałowych.
Składniki:
- 110 g oleju rzepakowego
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- 260 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu ewentualnie powideł śliwkowych
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- polewa: 100 g masła, 80 g cukru, 3 łyżki mleka oraz 3-4 łyżki kakao, płatki migdałowe
Przygotowanie:
W niedużym garnku rozpuszczamy czekoladę z olejem i przyprawą do piernika. Studzimy. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia za pomocą trzepaczki, aby mąka się napowietrzyła, a proszek równomiernie w niej rozprowadził. Osobno w miseczce rozkłócamy jajko z mlekiem. Do miski z mąką wlewamy płynną czekoladę z olejem oraz mleko z jajkiem. Mieszamy do połączenia składników, najlepiej ręcznie bez użycia miksera. Pod koniec można dodać miód lub powidła. Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 50 minut, do suchego patyczka. Masło podgrzewamy z cukrem, następnie dodajemy 3 łyżki mleka, mieszamy. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy 3–4 łyżki kakao, w zależności, jak gęstą chcemy mieć polewę. Ciepłą polewą dekorujemy ciasto, posypujemy bakaliami.