Pierniczki to najpopularniejsze i najchętniej przygotowywane ciastka w okolicach świąt Bożego Narodzenia. Aromatyczne przyprawy użyte do ich wypieku, cynamon, anyż, goździki, naturalnie wpisują się w ten świąteczny okres. Poniższy przepis na pierniczki znany jest pod nazwą pierniczki brukowce, choć trochę zmodyfikowany, gdyż w tym przypadku nie używamy marmolady koniecznej dla wypieku pierniczków brukowców. Przepis znany jest ponoć od średniowiecza, co jest bardzo prawdopodobne, bo składniki do nich użyte znane są od wieków. Koniecznie sięgnijcie po przepis na te twarde pierniczki, które posmakują wszystkim. Upieczone w okolicach 6 grudnia, będą idealne na 25 grudnia. Po upieczeniu i ostudzeniu należy przełożyć je do słoika i szczelnie zamknąć. Dzięki temu nabiorą pożądanej wilgotności, aromaty przypraw mocno się uwydatnią a ich twardość będzie idealna.
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 5 dag masła
- 10 dag cukru
- 10 dag miodu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy do piernika gotowej lub zrobionej samemu (anyż, cynamon, imbir, goździki w równych ilościach)
Przygotowanie:
Zaczynamy od zrobienia karmelu. Na patelni musimy zarumienić 1,5 łyżki cukru, wlać ¼ szklanki ciepłej wody, wymieszać i zagotować. Gorącym karmelem zalewamy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy miód i przyprawę do piernika, zagotowujemy i studzimy. Masło roztapiamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masę karmelową, masło, jajko i sodę. Wszystko mieszamy do połączenia składników. Wykładamy na stolnicę i wyrabiamy jak ciasto na pierogi i taką też konsystencję powinniśmy uzyskać. W zależności od potrzeby możemy dodać mąki lub wody. Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na ok. 0,5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy na ok. 2-3 mm i wykrawamy foremką świąteczne kształty. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 0-180 0C, góra-dół, przez 12-15 minut. Zaraz po upieczeniu pierniczki są miękkie, po wystygnięciu twardnieją, z czasem znów miękną.