
Daiquiri – popularny koktajl alkoholowy na bazie białego rumu, syropu cukrowego i soku z limetki. Nazwa pochodzi najprawdopodobniej z języka zamieszkujących niegdyś Karaiby Indian Taino. Jego wielkim fanem był pisarz Ernest Hemingway. Znany pisarz pił daiquiri Papa Doble, czyli z podwójną ilością rumu. Peach Daiquiri to pyszna brzoskwiniowa wariacja na rumowym klasyku. Popularne są również drinki arbuzowe, truskawkowe, mangowe, ananasowe czy marakujowe. Tak naprawdę lista odmian tego rumowego koktajlu jest nieograniczona, wszystko zależy od tego jaki owoc dodamy do rumowej bazy. Nasz koktajl z dodatkiem likieru pomarańczowego, ma konsystencję trochę bardziej płynną niż sorbet, ale jeśli lubimy konsystencję lodów sorbetowych, możemy użyć do przygotowania drinka mrożonych brzoskwiń. Natomiast jeśli nasz drink wyjdzie wam zbyt gęsty, a wolicie jednak formę bardziej płynną możemy dodać odrobinę więcej rumu lub soku z limony. Ten owocowy drink jest idealny na upalne lato.
Składniki:
- 2 szkl. pokrojonych świeżych brzoskwiń
- 120 ml białego rumu
- 30 ml likieru pomarańczowego triple sec lub Cointreau
- soku z 1 szt. limonki
- 1 szk. kostek lodu
- 1 ½ łyżeczki cukru
- do dekoracji kawałki brzoskwini, wiśnie kandyzowane, mięta
Przygotowanie:
Z powyższej porcji wyjdą nam 2 porcje. Dodajemy kawałki brzoskwini, rum, likier pomarańczowy, sok z limony, cukier i lód do blendera. Miksujemy koktajl. Przelewamy do kieliszków. Kształt kieliszka nie jest najważniejszy przy tym drinku, choć najodpowiedniejszy to kieliszek coctailowy zwany również kieliszkiem martini lub kieliszek do Margarity, który charakteryzuje się podwójną czaszą, która nadaje objętości oraz uatrakcyjnia wygląd naczynia. Do dekoracji użyliśmy cząstki brzoskwini i kandyzowanej wiśni.