Przed nami kolejna wariacja w temacie kuchni tajskiej. Zupa warzywna, lekka, do której przygotowujemy „wkładkę” mięsną. Pierś z kurczaka wcześniej obtoczona w przyprawie tajskiej i uparowana w sicie na parze. Kuchnia tajska jest kolorowa, aromatyczna i różnorodna. Ogromna ilość przypraw wzbogaca i leczy ciało oraz duszę. Tajowie nie używają soli, a ich potrawy mają niską zawartość węglowodanów, dlatego też kuchnia tajska uważana jest za jedną ze zdrowszych. Jednocześnie jest bardzo ostra, choć jej cechą charakterystyczną jest łączenie pięciu podstawowych smaków, czyli: gorzkiego, słodkiego, słonego, ostrego i kwaśnego. W kuchni tajskiej często do gotowania wykorzystuje się wok, najlepszy do potraw jednogarnkowych: zup czy potrawek. Robi się je z kurczaka, wieprzowiny lub owoców morza. Podstawowym dodatkiem do dań jest ryż, głównie jaśminowy, ale podaje się również makarony. Głównym składnikiem w tajskiej kuchni jest kokos. Stosuje się wodę kokosową, mleko kokosowe, cukier kokosowy, olej kokosowy, świeży kokos, wiórki kokosowe. Równie często w potrawach tajskich spotkamy trawę cytrynową, kolendrę, sos sojowy, rybny albo ostrygowy, liście limonki, bazylię, tofu, imbir, curry, czosnek. I oczywiście chili, tajska kuchnia należy do jednej z najbardziej pikantnych kuchni świata.
Składniki:
- 3 l wrzącej wody
- kostka warzywna ze słoika 4 łyżki
- 1 łyżka trawy cytrynowej suszonej (najlepiej jeśli mamy świeżą lub mrożoną trawę)
- 1 kawałek korzenia imbiru
- 4-6 ząbków czosnku (obranych i zmiażdżonych bokiem noża)
- 1 duży pęczek zielonej cebuli, pokrojonej
- 2 główki kapusty pak choi
- 4-5 marchewek
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- sos sojowy jasny
- sos rybny
- płatki chili
- 250 g makaronu typu chińskiego
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy tajskiej
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy 1 łyżkę oliwy lub oleju i dodajemy przyprawy: trawę cytrynową, imbir (pokrojony w plasterki lub słupki), czosnek, cebulę (zielony szczypior zostawiamy do dekoracji),smażymy 2-3 minuty. Dodajemy wodę, kostkę warzywa ze słoika i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy baza się zagotowuje, w tym czasie kroimy w słupki marchewkę, a pak choi myjemy i kroimy wzdłuż. Gdy bulion się zagotuje dodajemy do niego marchewkę i makaron (na około 4 minut). Po 2 minutach dodajemy pak choi i gotujemy przez kolejne 2 minuty. Wyłączamy źródło ciepła, doprawiamy do smaku sosem sojowym i sosem rybnym. Nakładamy do misek makaron z warzywami, dodajemy pokrojoną w plastry pierś z kurczaka i posypujemy szczypiorem z cebuli i płatkami chili.