Dziś kiedy upały trochę zelżały, proponujemy zupę krem z marchewek. W połączeniu z pastą sezamową i kokosowymi dodatkami jest atrakcyjnym lekkim posiłkiem dla małych i dużych. Zupa jest lekko słodkawa i aromatyczna dzięki curry, do wykonania przez każdego. Główne składniki zupy, warzywa, są łatwo dostępne, natomiast wszystkie przyprawy dostaniecie w naszym sklepie stacjonarnym i internetowym. Marchew to główne źródło witaminy K, C i E. Dzięki czemu marchew to nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe warzywo. Wysoka zawartość prowitaminy A, czyli beta-karotenu, sprawia, że jedzenie marchewki pozytywnie wpływa na stan naszego wzroku oraz skóry. Należy jednak zaznaczyć, że dotyczy to głównie surowej marchewki, którą najlepiej spożywać startą, w niewielkich porcjach, przynajmniej raz dziennie. Pasta tahini zawiera sezamol, który zapobiega pojawieniu się zmian miażdżycowych w obrębie naczyń krwionośnych. Występuje w niej jednonasycony kwas tłuszczowy – kwas oleinowy i fitosterole, które obniżają frakcję LDL cholesterolu. Fitosterole zapobiegają pojawieniu się niektórych nowotworu oraz spowalniają procesy starzenia się. Sezam posiada w swoim składzie dużo błonnika, który jest niezbędny element stosowania zrównoważonej diety oraz wpływa na prawidłową pracę jelit. W kulinariach sezam popularny jest w oriencie, na jego bazie powstaje m. in. chałwa czy humus.
Składniki:
- 50 dag młodej marchewki
- 2 średnie cebule
- 1 młoda pietruszka
- 1 ½ l wywaru z warzyw
- 2 łyżki mleka kokosowego
- 2 łyżki pasty tahini
- ½ łyżeczki imbiru w proszku lub 1 łyżka świeżego startego imbiru
- 4 łyżki oleju kokosowego
- ½ łyżeczki curry
- sól, pieprz do smaku
- pół szklanki jogurtu naturalnego lub śmietanki wymieszanej z łyżką mleka kokosowego
- gałązki świeżych ziół do dekoracji: oregano, bazylia lub rozmaryn
Przygotowanie:
Cebule obieramy, siekamy. W szerokim płaskim garnku rozgrzewamy olej kokosowy i szklimy na nim cebulę. W między czasie obieramy marchewkę i pietruszkę i kroimy je w pasterki. Dodajemy warzywa do cebuli i wsypujemy ½ łyżeczki curry. Dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy bulion i imbir. Dusimy przez kolejne 20 minut. Zupę przestudzamy, dodajemy pastę tahini oraz mleko kokosowe. Całość blendujemy. W miseczce mieszamy jogurt z mlekiem kokosowym i razem ze świeżymi ziołami dekorujemy nim zupę.