Mięso królicze dorównuje swoją wartością odżywczą wołowinie, wieprzowinie i cielęcinie, jest białe, delikatne i ma smak zbliżony do mięsa drobiowego. Królik jest lekkostrawny, a mięso ma mało tłuszczu i cholesterolu, zatem polecany jest dla osób pragnących schudnąć i dbających o stan swoich żył. Mięso królika nie powoduje alergii. To ważne, zwłaszcza dziś, kiedy wzrasta liczba zachorowań na alergie pokarmowe. Mięso królicze ze względu na delikatny smak, chętnie jest zjadane przez najmłodszych. Poniżej przepis na królika w majeranku na niedzielny obiad.
Składniki:
- królik 1 sztuka (około 1 1/2 kg)
- 2 sztuki cebuli
- 2 łyżeczki majeranku
- 3 ząbki czosnku
- liść laurowy
- 3 łyżki smalcu
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Królika myjemy, osuszamy. Do miseczki wsypujemy majeranek, sól, pieprz i pokruszony listek laurowy. Królika nacieramy przyprawami, odstawiamy na około 2 godziny do lodówki. Następnie przekładamy go do naczynia żaroodpornego lub garnka rzymskiego, obkładamy plasterkami cebuli oraz czosnku, dodajemy 3 łyżki smalcu. Mięso zapiekamy w piekarniku w temp. 1800 C przez 1,5 godz. Podajemy z ziemniaczkami, surówką.