"Keto wyznawcy" doskonale wiedzą jak ważny jest pierwszy posiłek, najczęściej jeden z dwóch, nieraz trzech jaki spożywają. W tym sposobie żywienia węglowodany zostają zastąpione przez tłuszcze. Odpowiednio dobrane składniki na syty posiłek, dają dużą dawkę energii do funkcjonowania w ciągu dnia. Omlet jest jednym prostszych dań do przyrządzenia. Może być wytrawy, lub na słodko. Poniższy przepis wpisuje się w kanon omletów „na słodko”.
Składniki:
- 2 jajka
- łyżeczka mąki kokosowej
- 1 łyżeczka płatków migdałowych
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka orzechów włoskich
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1-2 łyżki masła orzechowego
Przygotowanie:
Białka ubijamy na „sztywno”, dodajemy żółtka delikatnie mieszamy. Wsypujemy mąkę kokosową. Po wymieszaniu wylewamy na patelnię na rozgrzany olej kokosowy. Smażymy na małym ogniu. Aby omlet szybciej się ściął od góry, możemy w trakcie smażenia przykryć patelnię pokrywką. Gotowy omlet smarujemy masłem orzechowym i posypać orzechami.