Jeden z najlepszych napojów alkoholowych na jesienne wieczory, łączący smaki polskich sadów z egzotyką meksykańskiego alkoholu oraz aromatycznymi i rozgrzewającymi przyprawami z Azji i odrobiną syropu klonowego z Kanady. W sumie powstaje nam taki kosmopolityczny drink na długie zimne wieczory. Najczęściej tequili będącej składnikiem tego drinka używamy do drinków letnich, z dużą ilością skruszonego lodu: Margarita, Tequila sunrise czy Mexicola. Tequila produkowana jest ze sfermentowanego soku agawy niebieskiej. Nazwa pochodzi od meksykańskiego miasta Tequila, centrum produkcji trunku. Cydr natomiast, zwany również jabłecznikiem, zrobiony jest z naszych rodzimych jabłek, chociaż produkowany jest głównie w Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Francji i Niemczech. Do międzynarodowego towarzystwa należałoby jeszcze dorzucić likier Cointreau z gorzkich pomarańczy, najczęściej hiszpańskich i haitańskich. Jest ciekawym dodatkiem wielu znanych koktajli: Blue Monday czy Cosmopolitan. W tym międzynarodowym towarzystwie spędźmy zatem jesienny wieczór pod kocykiem.
Składniki na 1 porcję:
- 60 ml srebrnej tequili
- 15 ml likieru pomarańczowego
- ½ szkl. cydru jabłkowego
- sok z ½ szt. limonki
- 1-2 łyżeczki syropu klonowego
do dekoracji:
- plasterki jabłka, 1 łyż. cynamonu mielonego, 1 łyżeczka cukru trzcinowego oraz laski cynamonu i rozmaryn
Przygotowanie:
Brzeg szklaneczek nacieramy kawałkiem limonki a następnie zanurzamy w mieszance cukru i cynamonu. Łączymy tequilę, likier pomarańczowy, cydr jabłkowy, sok z limonki i syrop klonowy. Wszystko łączymy w shakerze koktajlowym. Dodajemy kilka kostek lodu i potrząsamy. Rozlewamy do szklaneczek, dekorujemy plasterkiem jabłka, rozmarynem i laską cynamonu.