Jesień w kuchni to sezon na stosowanie aromatycznych, rozgrzewających przypraw i tego co jeszcze zbierzemy w ogrodach warzywnych. Dynia to znakomity przykład uniwersalnego warzywa. Na dodatek można ją przechowywać i nie traci swojego smaku i właściwości przez średnio 3 do 6 miesięcy. Dynię użyjemy do przygotowania zup, tart na słodko i wytrawnie, pierogów, dżemów, gulaszy i różnego rodzaju deserów, marynat. Najpopularniejsze przyprawy do dyni to, na słodko: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon, kakao, miód i syrop klonowy. Natomiast żeby przyrządzić dynię na wytrawnie polecamy ostre i wyraziste przyprawy takie jak curry, garam masala, chili, czubryca, papryka wędzona, kurkuma, kumin rzymski czy pieprz kolorowy.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka wody
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie:
- 500 – 600 g dyni piżmowej lub hokkaido
- 1 cebula
- szczypiorek
- 3 jajka
- 100 g fety kanapkowo-sałatkowego
- 100 g sera typu mozzarella
- po 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, pieprz, imbiru, goździków,
- po ½ łyżeczki tymianku i rozmarynu (dodatkowo drugie tyle do do zrobienia puree)
- 1 łyżeczka soli
- ¼ skl. mleka
- opcjonalnie: pestki dyni, orzechy nerkowca i laskowe.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C z funkcją termoobieg. Najpierw przygotowujemy puree. Dynię hokkaido myjemy ponieważ nie obieramy jej ze skórki. Dzielimy ją na pół, odcinamy końcówki z obu stron i usuwamy miąższ. Kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dynię polewamy oliwą, posypujemy gruboziarnistą solą himalajską. Posypujemy oregano i tymiankiem. Pieczemy ok 35 minut. Studzimy i blendujemy. Mąkę przesiewamy do miski, masło siekamy. Dodajemy 1 jajko, 1 łyżkę zimnej wody i sól. Wszystkie składniki szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Wstawiamy na 15 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim wyłożoną papierem do pieczenia formę lub posmarowaną masłem formę do tarty. Widelcem nakłuwamy w kilku miejscach. Pieczemy 15 minut w piekarniku w 180°C funkcja góra-dół. Cebulę drobno siekamy. Ser żółty ścieramy. W misce ubijamy jajka z mlekiem do wymieszania składników. Dodajemy purée z dyni, sól, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, pieprz, tymianek i rozmaryn, dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy cebulę oraz ser feta i ser mozzarella, wszystko dokładnie mieszamy. Na podpieczone ciasto wylewamy masę dyniową. Pieczemy 35 minut. Po tym czasie posypujemy orzechami i pestkami dyni zapiekamy jeszcze 5 minut. Jemy na ciepło lub na zimno.