Nic tak nie poprawi nam nastroju i nie doda ciepła na cały dzień, jak dyniowa owsianka z rozgrzewającymi przyprawami korzennymi. Temat owsianki ponownie powraca, ale prawda jest taka, że nie ma nic bardziej pożywnego na początek dnia jak płatki owsiane w różnych odsłonach. W internecie możemy znaleźć informacje, że zawarta w płatkach owsianych rozpuszczalna frakcja błonnika normalizuje stężenia glukozy we krwi, a także redukuje poziomu cholesterolu LDL i całkowitego. To natomiast powoduje, że przeciwdziała cukrzycy oraz miażdżycy i chorobom naczyniowo-sercowym. Do owsianki dodaliśmy wanilię, pnącza z rodziny storczykowatych, którą pozyskuje się przez zbieranie niedojrzałych owoców i poddawaniu ich fermentacji. Ponoć wąchanie laski wanilii likwiduje uczucie głodu i pozwala zasnąć. Natomiast z pewnością wanilia leczy stany gorączkowe i działa rozkurczowo, przeciwzapalnie oraz wspomaga pracę żołądka.
Składniki:
- 600 g dyni
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 szkl. płatków owsianych
- 2 szkl. napoju roślinnego
- 2 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego
- 1/8 łyżeczki soli
- ekstrakt waniliowy lub miąższ z ¼ laski wanilii
- do podania: syrop klonowy, ulubione pestki lub orzechy
Przygotowanie:
Dynię kroimy, oczyszczamy z nasion i obieramy ze skóry. Ścieramy na grubych oczkach tarki. W rondlu rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy przyprawy oraz dynię i smażymy przez 2-3 minuty często mieszając. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy pod przykryciem przez 4–5 minut. Po tym czasie odkrywamy i gotujemy jeszcze kolejne 4–5 minut do momentu, aż owsianka będzie miała odpowiednią konsystencję. Przekładamy do słoiczków, posypujemy ulubionymi orzechami lub bakaliami. U nas były to pestki dyni, orzechy włoskie i płatki migdałów.