Jeśli chcemy przygotować coś niecodziennego na obiad lub kolację dla rodziny lub przyjaciół, proponujemy pieczoną dynię z serkowym sosem z orzeszkami nerkowca. Taka dynia jest idealna jako danie główne lub dodatek do chrupiącego chleba. Może być również uzupełnieniem do dań z kurczaka, ryb czy schabu. Dynię piżmową możemy przygotowywać na różne sposoby, możemy ją piec, gotować, smażyć lub grillować. Sprawdzi się jako składnik zup, gulaszy, farszów do pierogów, naleśników czy sałatek. Upieczemy z niej również pyszne ciasto, sernik czy tartę. Dynia piżmowa świetnie komponuje się z przyprawami takimi jak imbir, cynamon, gałka muszkatołowa oraz oliwa, wędzona papryka, kurkuma lub czosnek, rozmaryn, kmin rzymski.
Składniki:
- dynia piżmowa
marynata:
- 3 łyżki miód
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka oliwa
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 2 łyżki syropu klonowego
- sól, gałka muszkatołowa, ostra papryka
- płatki migdałów
sos:
- 1/2 kubka nerkowców
- 100 g ricotty
- sok z 1/2 cytryny lub pomarańczy
- 2 łyżki miód lub syropu klonowego
- sól
- 1 łyżka musztardy Dijon
Przygotowanie:
Dynię obieramy, kroimy na pół, usuwamy nasiona, nacinamy. Trzeba to robić to dość ostrożnie, żeby nie przekroić dyni. Nam niestety się to nie udało😉Smarujemy dynie dobrze wymieszaną marynatą. Posypujemy obficie płatkami migdałów. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 2200 C, przez 25-35 minut do miękkości, w zależności od wielkości. Mixujemy na gładki kremowy sos o konsystencji majonezu. Dynię po upieczeniu obkładamy sosem i posypujemy orzechami nerkowca. Podajemy z miksem sałat lub rukolą oraz serem owczym lub parmezanem.