
Jak dowiadujemy się z wielu popularno-naukowych źródeł, siemię lniane jest doskonałe na włosy, odmładza, wzmacnia pracę serca, poprawia kondycję skóry i paznokci, leczy choroby żołądka. Jako pożywienie służy ludziom od co najmniej 6000 lat, ale jego wykorzystanie do produkcji włókien czy oleju sięga prawdopodobnie aż do okresu paleolitu. Siemię lniane jadano już 5000 lat temu w starożytnym Babilonie. W okresie kwitnienia roślinę lnu zdobią piękne, intensywnie niebieskie kwiaty, które spotkamy najczęściej w chłodniejszym klimacie. Nasiona siemienia lnianego występują w dwóch podstawowych odmianach: brązowej lub złotej. Obie cechuje lekko orzechowy, łagodny smak, dlatego dziś stanowią częsty dodatek do diety, świetnie komponujący się z większością potraw. Siemię lniane można stosować zarówno w formie całych nasion, jak i zmielonego proszku, co umożliwia jego różnorodne zastosowanie w kuchni. Siemię lniane zyskało uznanie wśród wegan, dla których stanowi alternatywę dla jajek. Popularne jest jako dodatek do jogurtu, koktajli i owsianki. Wystarczy lekko podgrzać ziarenka na suchej patelni tak, jak ziarenka słonecznika czy dyni a następnie dodać do ulubionej sałatki owocowej, warzywnej lub zup. Aby lepiej przyswajać składniki odżywcze zawarte w siemieniu lnianym, zaleca się mielenie nasion przed użyciem, ponieważ w formie całych nasion trudniej je strawić. Siemię lniane, szczególnie w zmielonej formie, powinno być przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, aby zapobiec utracie wartości odżywczych i utrzymaniu świeżości. Jak zwykle mamy dla Was interesujący przepis na wykorzystanie siemienia lnianego. Twarogowy chleb z siemieniem lnianym, do którego część składników (płatki owsiane, siemię lniane, nasiona chia, pieprz i sól) kupicie w naszym sklepie stacjonarnym oraz internetowym.
Składniki:
- 750 g twarogu chudego
- 4 jajka
- 100 ml wody
- 200 g płatków owsianych
- 50 g siemienia lnianego
- 100 g kaszy manny
- 100 g kaszy kuskus
- 30 g nasion chia
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Twaróg, jaja oraz wodę miksujemy robotem na gładką masę lub dokładnie rozcieramy widelcem. Pozostałe sypkie składniki dokładnie razem mieszamy i dodajemy do zblendowanego twarogu. Mieszamy dokładnie na gładką masę. Foremkę do keksu wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę chlebową. Piekarnik nastawiamy na 1800C z funkcją góra-dół. Chleb pieczemy przez ok. 1 godzinę. Kroimy po całkowitym wystudzeniu. Chleb ma chrupiącą skórkę, ale jest dosyć ciężki i zwarty w środku.