
Ciekawe połączenie kremowego mascarpone i słonej, twardej fety. W wyniku tego miksu powstaje świetny sos, który możemy serwować ze świeżymi warzywami, zimny sos do mięs drobiowych, dodatek do chipsów i krakersów czy jako pasta kanapkowa. Jego zaletą jest to, że można go wzbogacić o ulubione dodatki: oliwki, suszone pomidory, świeże zioła, pesto, ulubione ziarna: sezam, słonecznik czy dynię. Można go podać w miseczkach plany oliwą oraz miodem i posypany papryką wędzoną, zatarem lub grysem chili. Równie dobrze dip będzie się komponował ze świeżymi figami, winogronem czy dojrzałą gruszką. Ciekawostką jest dodanie do sosu soku z cytryny, uprzednio uprażonej i skarmelizowanej na suchej patelni. Taki zabieg powoduje, że sok nabiera ciemniejszej barwy, słodszego smaku i lekko dymnego aromatu, tym samym podkręcając smak dipu.
Składniki:
- 150 g sera feta
- 150 g serka mascarpone
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 cytryna
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oliwa
Przygotowanie:
W malakserze umieszczamy pokruszoną fetę. Rozdrabniajmy przez chwilę, następnie dodajemy 150 g serka mascarpone. Cytrynę kroimy na połówki i układamy na suchej patelni. Prażymy przez ok. 4-5 min. Brzegi cytryny powinny być zbrązowiałe i skarmelizowane. Za pomocą wyciskarki, wyciskamy sok. Do masy dodajemy po 1 łyżce jogurtu, miodu, oliwy oraz sok ze skarmelizowanej cytryny. Ponownie miksujemy na gładką masę. Przekładamy do szklanego pojemnika i posypujmy ulubionymi przyprawami. U nas: sezam, grys chili i oliwa. Najlepiej smakuje schłodzony. W lodówce możemy przechowywać sos od 2 do 5 dni.