Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 9:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Cajun przyprawa amerykańska

0
Cajun przyprawa amerykańska

Cajun zwana przyprawą kajeńską jest jedną z najczęściej i najchętniej używanych przyprawa świata. Cajun to charakterystyczna przyprawa kuchni Luizjany w USA. Podstawą smaku jest pieprz cayenne oraz słodka papryka. Nie mniej ważne są też pozostałe przyprawy takie jak sól, pieprz czarny, czosnek, cebula, oregano, tymianek, tworzące wyjątkową kompozycję niebanalnego smaku oraz aromatu. Przyprawa Cajun jest wszechstronna i może być wykorzystywana do wielu rodzajów potraw. Od klasycznych dań, takich jak krewetki, kurczak czy kiełbasa, po ziemniaki, ryż i warzywa. Wszystkie potrawy nabierają wyrazistego charakteru po dodaniu tej mieszanki przypraw. Przyprawę Cajun stosuje się bezpośrednio na mięso, rybę lub kurczaka przed smażeniem lub pieczeniem. Można obsypać tą przyprawą krojone pomidory i włożyć do piekarnika. Dobrym pomysłem jest prażenie obtoczonych lub posypanych przyprawą Cajun orzechów i nasion; uzyskamy w ten sposób pikantną przekąskę. Połączenie przyprawy Cajun z pomidorem cebulą i oliwą daje nam pikantną salsę. A samo połączenie przyprawy z oliwą  będzie idealną pikantną marynatą. Warto wspomnieć, że cajun, to nie tylko styl gotowania, to prawdziwa filozofia kulinarna, która wywodzi się z Luizjany. Krainy gdzie mieszają się wpływy kultury francuskiej, afrykańskiej i hiszpańskiej, tworząc niepowtarzalną mozaikę smaków. Charakterystyczne dla kuchni cajun są intensywne przyprawy, bogactwo aromatów i połączenie różnorodnych składników, tworzące wyborne potrawy, które kuszą podniebienia każdego smakosza. Nieraz nie potrzeba wiele aby za pomocą podstawowych przypraw przyrządzić pyszne danie czy przekąskę.

Składniki:

Przygotowanie:

Wszystkie przyprawy mieszamy razem w misce. Zużywamy natychmiast lub przechowujemy w szczelnym pojemniku. Przyprawa nie traci swoich aromatycznych właściwości, kiedy jest odpowiednio przechowywana.

 

 

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie

Produkty Browin Dystrybutor

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Swojskie przepisy
Galaretka cytrynowa z cukinii

Galaretka cytrynowa z cukinii

Galaretka cytrynowa z cukinii jest ciekawą alternatywą dla dżemów owocowych. Dżem z cukinii z galaretką jest rewelacyjnym dodatkiem do grzanek, tostów, placków i naleśników na słodko. Jego zaletą jest również to, że można go przygotowywać o każdej porze roku. Cukinia, która jest warzywem dyniowatym odkwasza organizm, poprawia pracę przewodu pokarmowego, wzmacnia odporność, wpływa na poprawę wzroku. Dodatek cytryny sprawi, że galaretka nabierze wakacyjnego, śródziemnomorskiego charakteru. Ze względu na neutralny smak cukinii, cytryna nadaje wiodący, cytrusowy charakter dżemowi. Cytryna to owoc, który z uwagi na kwaśny smak nie jest spożywana jak pomarańcze czy mandarynki. Wykorzystuje się ją jako dodatek do zimnych napojów w okresie letnim (wody, lemoniady) oraz podczas chłodniejszych pór roku do przygotowania rozgrzewających napojów. W okresie zwiększonej zachorowalności na choroby wirusowe często wykorzystuje się ją jako dodatek do herbaty z imbirem i miodemCytryna to również składnik marynat mięsnych, zapewniając im kruchość. Owoc cytryny sprawia, że smak potraw słodkich i wytrawnych jest bardziej zaznaczony. Często wykorzystuje się ją także do skropienia ryb.

Gulasz w słoiku

Gulasz w słoiku

Nazwa gulasz pochodzi od węgierskiego dania będącego w zasadzie gęstą zupą pełną kawałków mięsa i papryki. Nazwa pochodzi od pasterzy (po węgiersku gulyás), którzy wypasali bydło na nizinach. Proste, danie pasterskie, które sobie przyrządzali, nazwano więc gulaszem. Do przygotowania gulaszu używa się najczęściej mięsa wieprzowego (np. łopatki wieprzowej lub szynkiboczku), cebuli, marchwi, paprykismalcu lub oliwy, mielonej słodkiej paprykimielonej ostrej papryki, czosnku, bulionu lub rosołu, sosu sojowego, liści laurowychziela angielskiego, koncentratu pomidorowego, pieczarek, masła i mąki. Nasza propozycja to gulasz do słoików. Do zabrania na wakacje, dla studenta i na wszelki wypadek, gdybyśmy mieli niespodziewaną wizytę. 

Rogale z makiem

Rogale z makiem

Rogale to odmiana delikatnego pszennego pieczywa, najczęściej. Jego kształt nawiązuje do rogów krowy. Najczęściej posiada kruchą skórkę i jest posypywany makiem albo kruszonką. Niekiedy zawiera słodkie nadzienie. Jest to idealne pieczywo nie tylko na śniadanie. Te z naszego przepisu są niezwykle puszyste i mleczne. Idealne na wytrawnie lub na słodko. A na jaki wariant się zdecydujemy zależy od naszych preferencji ewentualnie chwilowego kaprysu. Rogale z makiem w wersji wytrawnej świetnie smakują z szynką, serkiem twarogowym, świeżym ogórkiem i rukolą, z serem żółtym. Na słodko z ulubionym dżemem, kremem czekoladowym. Świeżutkie najlepiej zaś smakują z samym masłem. naszej strony zachęcamy do spróbowania rogali z kaszanką. Tak to prawda, jest to zaskakujące połączenie. Tak najczęściej podje się chałkę, ale nasz maślany rogal równie dobrze się z nią skomponuje. W tym celu należy przekroić rogala wzdłuż i opiec go na opiekaczu. Następnie położyć na nim przygrzaną kaszankę a na koniec przyozdobić skarmelizowaną lub marynowaną cebulą i konfiturą z żurawiny.

Plastry pomidora w marynacie

Plastry pomidora w marynacie

Ojczyzną pomidora jest Ameryka Południowa. Aztekowie uprawiali je już w V wieku p.n.e.  Do Włoch pomidory zostały sprowadzone prawdopodobnie w XVI w.  Jednak na początku były traktowane wyłącznie jako roślina ozdobna lub zioło. Dopiero z czasem zaczęto odkrywać ich kulinarne zalety. Włosi najpierw przygotowywali z nich sos, z dodatkiem cebuliczosnku i natki pietruszki oraz soli i pieprzu a dopiero później dołączono do sosu świeżą bazylię. Obecnie kuchnia włoska została zdominowana przez pomidory.  Sprzyja temu oczywiście odpowiedni klimat do ich uprawy. Nasza propozycja to jednak mało włoska sprawa. To raczej środkowo europejskie i wschodnio europejskie klimaty. Pomidory marynowane z plastrami cebuli. Marynowanie polega na konserwacji żywności w nośniku zapobiegającym jej rozkładowi, ale z pominięciem fazy kiszenia. Popularne są zwłaszcza marynaty z octu oraz z oliwy, a także z wina. Znane i wykorzystywane już od starożytności. Zarówno marynować, jak i kisić, można większość warzyw. W Polsce najczęściej przyrządza się w ten sposób ogórki, kapustę, tworzy zestawy sałatkowe. Jednak z otwarciem na świat ten realny i ten wirtualny eksperymentujemy z coraz większą śmiałością. Nasze pomidory z plastrami cebuli sprawdzają się jako dodatek do kanapek, sałatek i dań głównych.

Malinowo i słodko…

Malinowo i słodko…

Maliny w tym roku są wyjątkowo słodkie i jest ich bardzo dużo w przydomowych ogródkach, dlatego mamy przepis na przepiękne i przesmaczne ciasto, tzw. malinową chmurkę. Różnorodność warstw, z których jest zrobione, ich konsystencja i smaki powodują, że ciasto jest niezwykle lubiane przez amatorów sztuki cukierniczejSłodkie, kruche ciasto, lekko kwaskowa galaretka z malinami, puszysty krem z mascarpone i chrupiąca beza z płatkami migdałowymi. Przecież to istna poezja smaków. Nie zaprzeczamy, że jest trochę pracochłonne, ale warte tego czasu. Najlepiej, jeśli planujecie pochwalić się ciastem rodzinie i znajomym, wykonać je dzień wcześniej. Po „przenocowaniu” w lodówce będzie je łatwiej kroić.

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Bestsellery
KOREK GUMOWY  DO BALONU  fi 51 647051
KOREK GUMOWY DO BALONU fi 51 647051

3,90 zł

3,17 zł

szt.
Zaprawka  BROWIN śliwkowa 40ml  404492
Zaprawka BROWIN śliwkowa 40ml 404492

10,50 zł

Cena regularna: 11,50 zł

Najniższa cena: 11,50 zł

8,54 zł

Cena regularna: 9,35 zł

Najniższa cena: 9,35 zł
szt.
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze

11,48 zł

Cena regularna: 12,00 zł

Najniższa cena: 11,50 zł

9,33 zł

Cena regularna: 9,76 zł

Najniższa cena: 9,35 zł
szt.
ZAMOJSCY drożdże winiarskie UNIWERSALNE
ZAMOJSCY drożdże winiarskie UNIWERSALNE

2,00 zł

1,63 zł

szt.
RURKA do balonu FERMENTACYJNA  MINIv2  405602
RURKA do balonu FERMENTACYJNA MINIv2 405602

2,50 zł

2,03 zł

szt.
WAGA ELEKTRONICZNA kuchenna ŁYŻKA
WAGA ELEKTRONICZNA kuchenna ŁYŻKA

26,00 zł

21,14 zł

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium