Kolejny szybki przepis na smaczną przekąskę. Po wysiłku fizycznym, podczas pracy umysłowej, dla ucznia i w podróży. Suszone morele to propozycja dla osób, które nie potrafią wykluczyć ze swojego jadłospisu słodkości a chcą się zdrowo odżywiać. Suszone morele przywrócą równowagę kwasowo-zasadową i uzupełnią część elektrolitów. Wspomagają koncentrację oraz zapobiegają rozwojowi anemii. Dzięki dużej zawartości błonnika polecane są osobą z zaparciami. Natomiast imbir złagodzi skutki choroby lokomocyjnej. Ponadto imbir skutecznie osłabia bóle migrenowe, rozgrzewa, wspomaga odporność, zwalcza infekcje bakteryjne, grzybicze oraz wirusowe. Imbir stosowany jest na przeziębienie, na odchudzanie, na ból gardła i kaszel.
Składniki:
- 200 g suszonych moreli
- 4 łyżki syropu klonowego
- 100 g oleju kokosowego
- 200 g płatków owsianych
- 2 łyżki mielonego imbiru
- 60 g orzechów laskowych
- 60 g pistacji
- 60 g pestek dyni
- 80 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Orzechy laskowe, pistacje oraz pestki dyni siekamy lub krótko miksujemy w malakserze. Morele zalewamy gorącą wodą na 5 minut, następnie odsączamy. Dodajemy 100 g oleju kokosowego i syrop klonowy. Miksujemy w malakserze lub przy użyciu ręcznego blendera. Dodajemy płatki owsiane oraz mielony imbir, miksujemy na gładką masę. Dodajemy posiekane orzechy. Wszystko razem mieszamy i wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia nie dużej blachy lub naczynia żaroodpornego, wygładzamy powierzchnię. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Kroimy zastygłą masę na podłużne kawałki i jednym końcem zamaczamy w rozpuszczonej czekoladzie. Wykładamy na kratkę do pieczenia aby czekolada zastygła. Przechowujemy batony w hermetycznym pojemniku w lodówce do 1 tygodnia.