Sposób na sytą przekąskę w ciągu dnia, w pracy, podróży, po treningu i podczas zabawy. Płatki owsiane są cennym składnikiem diety ze względu na dużą zawartość błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. Płatki owsiane pomagają w odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Mają niski indeks glikemiczny. Natomiast wiórki kokosowe wpływają na naszą odporność, zdrowy wygląd skóry. Ze względu, iż wiórki kokosowe są źródłem kwasów nasyconych, pochodzenia roślinnego, organizm szybciej je trawi. Poza tym błonnik zawarty we wiórkach wspomaga trawienie. Wszelkie produkty uzyskiwane z kokosa: wiórki, olej czy mąka kokosowa są cenione przez osoby będący na diecie odchudzającej bądź diecie keto. Dodatkowo jeszcze żurawia, która ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Zawiera minerały i witaminy, np. mangan, miedź oraz witaminy C, E i K, które zwiększają odporność organizmu, chronią przed infekcjami oraz poprawiają ogólną kondycję organizmu. Dopełnieniem są miód i cukier trzcinowy, które to produkty mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Jednak nie oszukujmy się w tym przypadku „robotę” robi masło.
Składniki:
- 200 g masła
- 200 g (niecała szklanka) brązowego cukru
- 2 stołowe łyżki miodu
- 275 g (2 ½ szklanki) płatków owsianych
- 100 g (1 czubata szklanka) wiórków kokosowych
- 75 g (4 łyżki) całej lub posiekanej żurawiny
Przygotowanie:
Prostokątną formę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. W rondlu rozpuszczamy masło, cukier i miód, na małym ogniu. Dodajemy płatki owsiane, wiórki kokosowe i żurawinę. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do formy, rozprowadzając ją i wygładzając po wierzchu. Pieczemy w piekarniku w temp. 1700 C przez ok. 30 min. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Po 10 minutach kroimy ostrym nożem na prostokąty (wychodzi ok. 30-36 szt.). Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na kratce.