Pogoda sprzyja wycieczkom i sezonowi na działce. Wiosna to wzmożony okres pracy w ogródkach przy wysiewie nasion, warzyw, ziół i kwiatów. To również prace porządkowe, usuwanie uschniętych gałęzi i sadzenie drzewek oraz krzewów owocowych. Tak więc aby całkowicie zaangażować się w porządki warto zabrać ze sobą na działkę gotowe jedzenie w słoikach, aby nie tracić czasu na zakupy ani dodatkowe czynności kuchenne. Klasyczna mielonka tyrolska, którą proponujemy jest dla wielu wspomnieniem dzieciństwa. Zabierana na pikniki, jako wkład do kanapek na wycieczki szkolne, obozy czy jako prowiant na dłuższe podróże. Rewelacyjnie smakuje ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym.
Składniki:
- 1,5 kg łopatki wieprzowej tłustej
- 0,5 kg szynki wieprzowej
- 34 g peklosoli
- 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki żelatyny
- 0,5 litra zimnej wody
- 100 ml wody do rozpuszczenia żelatyny
- 1,5 łyżeczki majeranku
Przygotowanie:
Pracę nad mielonką tyrolską rozkładamy na etapy. Pierwszego dnia wieczorem łopatkę mielimy w maszynce do mięsa na sitku z grubszymi oczkami. Szynkę kroimy w kostkę 1 x 1 cm. Oba mięsa łączymy ze sobą w jednej misce i zaczynamy przyprawianie. W 100 ml przegotowanej i chłodnej wody mieszamy żelatynę i zostawiamy do napęcznienia. Do miski z mięsem dodajemy: peklosól, świeżo zmielony pieprz czarny, bardzo drobno posiekany czosnek, majeranek. Następnie dodajemy napęczniałą żelatynę oraz 0,5 litra zimnej wody. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Następnego dnia ranem wyparzamy słoiki oraz nakrętki. Potrzebne nam będzie około 6 słoików o pojemności 0,5 l. Wyparzone słoiki studzimy i nakładamy mięso do 3/4 wysokości i lekko ugniatam. Do nakładania mięsa możesz użyć specjalnego, szerokiego lejka. Brzegi słoików bardzo dokładnie wycieramy i zakręcamy pokrywkami, wstawiamy do kąpieli wodnej. Pasteryzujemy 1 godz. 20 minut. Następnego dnia 40 minut. Zasada jest taka, że gotujemy minimum 10 minut na każdy 1 cm średnicy słoika. Możemy również wstawić słoiki do chłodnego piekarnika i pasteryzować w temperaturze 1200 C przez 2,5 godziny.