
Przyśpieszamy trochę wykonywanie przetworów z owoców miękkich, ponieważ ich sezon szybko przemija. Proponujemy aromatyczną, o pięknym kolorze, nalewkę z truskawek z nutą limony. Robimy ją corocznie i z niecierpliwością czekamy aby nalewka dojrzała i była gotowa do spożycia. Z wiadomości zaczerpniętych z internetu dowiedzieliśmy się, że picie nalewki z truskawek może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu i zapobieganiu rozwojowi chorób serca i układu krążenia. Trunek spożywany w okresie zimowym, może być pomocny w uzupełnieniu braków witaminy C a co za tym idzie zwiększyć naszą odporność. Ponadto zawarty w truskawkach kwas askorbinowy ma też silne działanie przeciwutleniające i pomaga chronić organizm przed uszkodzeniami i chorobami, wynikającymi z nadmiaru wolnych rodników. Natomiast dzięki zawartości kwasu elagowego może pomóc w hamowaniu rozwoju komórek nowotworowych, w szczególności raka jamy ustnej, gardła, krtani i płuc. Tyle dobrego w małej truskawce. Poza nalewką truskawkową możemy przygotować również: kompot truskawkowy, konfiturę z truskawek, syrop z truskawek, mus truskawkowy, ocet truskawkowy, dżem truskawkowy a nawet wino czy chipsy truskawkowe. Zachęcamy zatem skorzystać z czasu na truskawki i przygotować coś pysznego na chłodną polską jesień i zimę.
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 200 - 250 g cukru
- 500 ml spirytusu rektyfikowanego 96 %
- 1 szkl. wody
- 1 limonka - po 2 miesiącach
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i wkładamy do słoja z dużym otworem. Zasypujemy truskawki cukrem i odstawiamy na około 2 - 3 godziny, aby puściły sok. Po upływie tego czasu dodajemy spirytus wymieszany ze szklanką wody. Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na co najmniej 6 tygodni, do 2 miesięcy aby nalewka miała czas dojrzeć. Po upływie 2 miesięcy zlewamy alkohol z nalewki. Limonkę dokładnie myjemy, z połowy owocu ścieramy skórkę i dodajemy do nalewki. Z całej limonki wyciskamy sok i również wlewamy do nalewki. Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy na 2 tygodnie, aby smaki dobrze się połączyły. Po upływie 2 tygodni nalewkę przecedzamy i dokładnie filtrujemy. Przefiltrowaną nalewkę odstawiamy na minimum 3 miesiące w chłodne i ciemne miejsce, aby dojrzała. Będzie jak znalazł w okresie karnawału.