Tarta wytrawna to rodzaj kruchego ciasta wypełnionego nadzieniem, które zamiast słodkich składników zawiera warzywa, sery, mięsa, ryby, zioła i sosy. Najczęściej przyrządza się ją na kruchym cieście, rzadziej na cieście francuskim. Tarty wytrawne wywodzą się z Francji, to tam powstała słynna quiche Lorraine, będąca pierwowzorem wielu innych wersji. Z czasem przepis rozprzestrzenił się po całej Europie, a dziś tarty mają niezliczoną liczbę wariantów w zależności od regionu i sezonu. Francuskie tarty często jada się na ciepło lub w temperaturze pokojowej, są popularnym elementem pikników i lunchy. Idealne na przyjęcia, można je przygotować w wersji mini. Nadzienie zawsze zawiera mieszankę śmietany i jajek, które po upieczeniu tworzy delikatną, kremową strukturę. Do tart wytrawnych można dobrać przyprawy w zależności od składników nadzienia: tymianek, idealny do tarty z serem, warzywami lub mięsem. Nadaje subtelny, ziołowy aromat. Rozmaryn, świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami, grzybami, a także z mięsem (np. z kurczakiem czy jagnięciną). Czosnek w świeżej lub suszonej postaci doda intensywności i charakterystycznego smaku. Gałka muszkatołowa doskonale pasuje do nadzienia na bazie jajek i śmietany, np. do tarty z brokułami, serem i szynką. Oregano to klasyka, zwłaszcza do tarty z pomidorami, bazylią, mozzarellą czy oliwkami. I jeszcze papryka (słodka lub wędzona), dodaje ciepła i nieco dymnego posmaku, szczególnie do tarty z papryką, pomidorami, bakłażanem. Nasza propozycja to tarta półwytrawna, łączy w sobie słodkie i słone nuty. Tarta z gruszką, gorgonzolą i orzechami, taki ciekawy pomysł na półmetek jesieni.
Składniki:
ciasto:
- 150 g mąki razowej pszennej
- 150 g mąki pszennej
- 100 g orzechów włoskich (zmielonych)
- 125 g zimnego masła
- szczypta soli
nadzienie:
- 4 szt. dojrzałych gruszek
- 200 g sera typu gorgonzola
- 200 g śmietany 18%
- 3 jajka
- 25 g orzechów włoskich
- pieprz czarny mielony, sól, rozmaryn, tymianek
Przygotowanie:
Aby przygotować ciasto, należy zmielić orzechy włoskie w malakserze, aż będą przypominać bułkę tartą. Dodajemy do nich obie mąki i sporą szczyptę soli oraz zimne masło. Miksujemy krótko, aż składniki się połączą. Nie należy robić tego zbyt długo, tylko do momentu wymieszania składników. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Dno formy do tarty lub tortownicy o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy całą formę ciastem. Tak przygotowany spód wstawiamy ponownie do lodówki na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C, funkcja góra-dół i pieczemy w nim spód przez 10-12 minut. Wyjmujemy z piekarnika i przestudzamy. Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubsze plastry, z 1 gruszki wychodzi ok. 12 plasterków. Pokrojone plasterki układamy na podpieczonym spodzie. Ser pleśniowy kroimy na małe kawałeczki i posypujemy nim równomiernie gruszki. Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy pieprzem, rozmarynem, tymiankiem, lekko solimy. Masę wylewamy na gruszki i układamy na niej orzechy włoskie. Pieczemy 25 minut, do ścięcia się masy.
