
Dziś obchodzimy światowy dzień pizzy. Drugi po tym najważniejszym czyli dniu pizzy w jej ojczyźnie Włoszech, tam święto obchodzone jest 17 stycznia. Pozostała Europa i Stany Zjednoczone obchodzą je 9 lutego. Ostatnim terminem jest 31 sierpnia, wtedy to święto obchodzą Brazylijczycy i pozostali mieszkańcy Ameryki Południowej. Pizza, którą znamy dzisiaj, ma swoje korzenie w starożytności, choć jej współczesna forma powstała w Neapolu, w XVIII wieku. Dziś najpopularniejsza to margherita –pizza z sosem pomidorowym, mozzarellą, bazylią i oliwą z oliwek. Jeśli chodzi o klasyczne dodatki pizzy to: oliwki – czarne lub zielone, czosnek, chili – w postaci świeżych papryczek lub suszonych płatków, dla miłośników ostrego smaku, rukola – popularny dodatek na wierzch pizzy, szczególnie do pizzy z prosciutto, parmezan – świeżo starty, dodawany po upieczeniu dla dodatkowego smaku, szynka parmeńska, salami, mozzarella. Pizza jest jednym z najczęściej zamawianych dań na świecie, w Stanach Zjednoczonych pizza stanowi aż 10% całkowitego spożycia żywności na wynos. W Neapolu pizza jest traktowana jak sztuka, a jej przyrządzanie zostało uznane za niematerialne dziedzictwo kultury UNESCO w 2017 roku. W 2007 roku powstała największa pizza na świecie, znana jako „Ottavia”, o powierzchni 1261,65 m². Nasza propozycja to pizza łącząca 2 święta: pizzy i zakochanych, które obchodzimy 14 lutego. Pizza chyba najbardziej przypomina pepperoni, taką o cienkim cieście. Dodatkowo oprócz składników spożywczych przyda się nam trochę akcesoriów do profesjonalnego przygotowania naszej pizzy: łopatka do pizzy, kamień do pieczenia, praska do czosnku.
Składniki:
ciasto:
- 500 g mąki pszennej typu 00 lub zwykłej mąki do pizzy
- 325 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 7 g drożdży instant lub 15 g świeżych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
sos pomidorowy:
- 400 g pomidorów lub passaty
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawa do pizzy
dodatki:
- 250 g mozzarelli (najlepiej w kulkach, świeżej)
- kilka plasterków salami
- oliwa z oliwek do skropienia, świeże zioła do posypania
Przygotowanie:
W misce wymieszamy mąkę, sól, cukier i drożdże. Stopniowo dodajemy ciepłą wodę, a potem oliwę, mieszając wszystko, aż utworzy się gładkie ciasto. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut, aż stanie się elastyczne. Przykrywamy i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. W garnku podgrzewamy oliwę, dodaj czosnek i smażymy przez chwilę. Dodajemy pomidory, sól, cukier i bazylię. Gotujemy przez 15-20 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Rozgrzewamy piekarnik do 250°C. Jeśli używamy kamień do pizzy, umieszczamy go w piekarniku podczas nagrzewania. Dzielimy ciasto na dwie części, rozwałkujemy na cienkie placki. My wycięliśmy z ciasta serca. Można to zrobić przy pomocy foremki lub po prostu nożem. Przekładamy na blaszkę, smarujemy sosem pomidorowym, a następnie kładziemy salami i mozzarellę. Pieczemy przez 7-10 minut, aż ciasto będzie chrupiące i złociste.