Gruzja, wspaniały kraj z zapierającymi dech widokami i przepyszną kuchnią. Mieszkańcy wykorzystują do sporządzania jedzenia wszystko co uda im się wyhodować. Tamtejsze menu obfituje przede wszystkim w warzywa: bakłażany, paprykę, pomidory, rośliny strączkowe (fasola, groch, soczewica). W kuchni popularne są owoce cytrusowe, winogrona, orzechy oraz migdały. Z mięs w Gruzji spotkamy przede wszystkim baraninę, wołowinę, dziczyznę i ryby. Z przypraw zaś najpopularniejsze są: kolendra, słodka i ostra papryka, koper, tymianek, bazylia, czosnek, rozmaryn, a także cząber. Jedzenie w Gruzji sporządza się z dość małej liczby składników, a poszczególne receptury nie są zbyt skomplikowane pod względem przygotowania. Na wszystkich stołach w gruzińskich domach króluje chaczapuri, czyli okrągły placek: z serem (chaczapuri imeruli), z fasolą (lobiani), z mięsem (kubdari), czy też z dodatkowym serem na wierzchu (chaczapuri megrelskie). Znane jest także chaczapuri guruli w kształcie półksiężyca i chaczapuri adżaruli przypominające łódkę z zapieczonym serem, żółtkiem i masłem. Natomiast dania typowe dla Gruzji to: chinkali czyli pierożki, czurczchela - słodka przekąska w kształcie fasoli z orzechów włoskich nawleczonych na nitkę i oblanych a następnie wysuszonych mąką z sokiem winogronowym, adżabsandali - potrawę tę przyrządza się z bakłażanów, ziemniaków, cukinii, cebuli, papryki i pomidorów i bardzo aromatycznie doprawia, różnego rodzaju gulasze mięsne – charczo, chakapuli, szkmeruli. Wszystko powyższe (a nawet więcej czego nie wymieniliśmy) popijamy przepysznym winem lub czaczą czyli samogonem, domowym destylatem z moszczu winogron. My zaczynamy delikatnie, można by powiedzieć rozgrzewką, czyli przystawką z bakłażana i owocu granatu.
Składniki:
- 2 bakłażany
- 150-160g jogurtu naturalnego
- 2 małe ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- ⅓ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka oliwy do sosu + 2 łyżki do posmarowania bakłażanów
- 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (mięta, koperek, kolendra, bazylia)
- ½ średniego granatu
- opcjonalnie: łyżeczka przyprawy zaatar lub słodkiej papryki w proszku do dekoracji
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Bakłażany myjemy i kroimy na podłużne plastry(ok. 4-5, cieńsze plastry będą się przypalały). Rozkładamy plastry bakłażana na papierze do pieczenia. Bakłażana smarujemy łyżką oliwy za pomocą ręki lub pędzelka. Wstawiamy do piekarnika na ok. 12 minut. Bakłażany wyjmujemy, przewracamy na drugą stronę, smarujemy łyżką oliwy i wstawiamy do piekarnika 10 minut. W tym czasie przygotowujemy sos jogurtowy: mieszamy jogurt przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, oliwą i posiekanymi świeżymi ziołami. Odstawiamy do lodówki. Upieczone plastry bakłażana polewamy sosem jogurtowo-ziołowym, na wierzch posypujemy pestkami granatu oraz opcjonalnie posypujemy danie zaatarem lub innymi przyprawami. Pyszna przekąska z mięsem z grilla.