Nie ma jasności, gdzie powstała pierwsza sałatka. Według niektórych źródeł sałatka pochodzi z rejonów francuskich, kiedy to w XVIII w. na paryskie stoły trafiła „macédoine”, która składała się z pokrojonych w równą kostkę warzyw i owoców. Według innych źródeł niejaki Hermitage w drugiej połowie XIX wieku szef moskiewskiej restauracji, wymyślił niezwykle wystawną sałatkę, w której znalazły się m.in. - prócz ziemniaków - jarząbek, ozór cielęcy, kawior, sałaty, raki, kapary i wędzona kaczka. Z Rosji za sprawą emigracji sałatka zagościła w Europie w końcu XIX w. Jednak ze względu na zbyt drogie składniki, przeszła ewolucję. W PRL-u sałatka jarzynowa była sztandarowym daniem każdych imienin, świąt i spotkań towarzyskich. Dziś znajdziemy tysiące przepisów na sałatki z warzyw, jajek i innych dodatków. Nasz przepis to hit wizualny i smakowy, dla dorosłych i młodzieży, która chętnie zje sałatkę z dobrze doprawionym kurczakiem, serem i chipsami.
Składniki:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 10 średnich pieczarek
- 2 jajka na twardo
- 1 puszka groszku konserwowego
- słoik czarnych oliwek
- 3-4 łyżki parmezanu
- kilka gałązek szczypiorku
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka złocistego
- sól i pieprz
- opakowanie chipsów paprykowych lub serowych typu Pringles
Przygotowanie:
Pierś kurczaka kroimy na nieduże plastry lub kostkę, oprószamy przyprawą do kurczaka i usmażymy na oleju. Następnie osączamy go z nadmiaru tłuszczu osuszając na ręczniku papierowym. Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę i przesmażamy, na patelni po kurczaku, aby zmiękły. Wystudzamy. Jajka również kroimy w kostkę. Wymieszamy je z kurczakiem i pieczarkami. Do sałatki dodajemy groszek, posiekany szczypiorek i majonez, dokładnie wymieszamy. Doprawiamy solom i pieprzem do smaku. Sałatkę przekładamy do głębokiego talerza z szerokim brzegiem a następnie przykrywamy płaskim talerzem i odwracamy tak, aby głęboki talerz znalazł się na górze. Delikatnie zdejmujemy głęboki talerz, uformujemy i wygładzamy wierzch. Sałatkę posypujemy parmezanem, wciskamy czarne oliwki Wokół brzegu wbijamy chipsy, które będą tworzyły płatki słonecznika w naszej sałatce.