Najpopularniejsze i najbardziej znane ciasta Wielkanocne to oczywiście: babki drożdżowe i ucierane, polane lukrem i ozdobione skórką cytrynową lub pomarańczową. Nie zabraknie w tym czasie również babeczek wielkanocnych, mazurków kajmakowych, serników czy pasch pełnych bakalii. To oczywiście nie zamknięty zbiór ciast. Coraz częściej gości na naszych stołach w święta ciasto marchewkowe czy leśny mech oraz ciasto cytrynowe. My, oczywiście z całym szacunkiem dla tradycji, mamy w ofercie sernik wytrawny i na dodatek z puree marchewkowym. Będzie on uroczą ozdobą stołu oraz przepyszną przystawką. Dodatkowo charakteru nadaje mu kilka łyżek parmezanu oraz gałka muszkatołowa. Dopełnieniem smaków jest „polewa” z majonezu i jogurtu oraz posiekany szczypiorek lub ostra rzeżucha. Zatem z okazji Świąt Życzymy wszystkim radości ze zmartwychwstania, odpoczynku w gronie bliskich oraz sprawdzonych i nowych smaków świątecznych.
Składniki:
farsz:
- 300 g marchewek
- 150 ml słodkiej śmietanki
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 250 g twarogu trzykrotnie zmielonego lub z „wiaderka”
- 4 jajka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz, cukier do smaku
składniki na spód ciasta:
dekoracja:
Przygotowanie:
Tortownicę smarujemy masłem. Mąkę, sól, zimne masło ucieramy na gruby piasek. Dodajemy parmezan i jajko. Ugniatamy. Jeśli zachodzi potrzeba dolewamy wodę do momentu kiedy ciasto będzie elastyczne i będzie nadawało się do wałkowania. Gotowe ciasto wałkujemy. Ciastem wykładamy formę tortownicy. Schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie wysypać na ciasto fasolę lub specjalne ceramiczne kulki dedykowane do tego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 1900 C przez 20 minut. W tym czasie gotujemy marchewki do miękkości z odrobiną cukru. Po przestudzeniu blendujemy marchewkę. Dodajemy śmietankę, parmezan, twaróg, jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy przez 40 minut w temp. 1800C. Studzimy. Majonez mieszamy z jogurtem. Smarujemy sernik. Dekorujemy pokrojonymi jajkami ugotowanymi na twardo oraz posypujemy szczypiorkiem ewentualnie rzeżuchą.