Klasyczną potrawą ze schabu są oczywiście kotlety schabowe w panierce z bułki tartej. To bezapelacyjny król obiadów. Ponadto kotlety można przygotować na wiele sposobów: saute, z kością lub bez kości, smażony lub pieczony, marynowany lub w sosie. Można jednak nieraz odejść od tradycji zwłaszcza, że przed nami okres świąteczny i zrobić schab z bakaliami. Ponieważ nie mogliśmy się zdecydować czy bardziej smakuje nam schab ze śliwkami czy schab z morelami, zrobiliśmy 2 w jednym. Morele pomogą nam przywrócić równowagę kwasowo-zasadową. Są źródłem energii, wspomagają koncentrację i zapobiegają rozwojowi anemii. Używamy je do owsianek, koktajli mlecznych, surówek, ciasteczek, keksów, batoników. U śliwek suszonych duża zawartość błonnika przeciwdziała gromadzeniu się cholesterolu i tłuszczu w komórkach. Dlatego zaleca się jedzenie kilku, kilkunastu suszonych śliwek dziennie, aby wyeliminować problemy z zaparcia. Śliwka suszona jest składnikiem świątecznego kompotu czy dietetycznego dania (jogurtu), znajdziemy ją również w sosie do mięs, sałatce lub jako element farszu do pierogów.
Składniki:
- 2 kg schabu
- po 10-15 sztuk moreli suszonych i śliwki suszone
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
- 3 łyżeczki soli morskiej
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 sztuki owocu jałowca
- oliwa
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Schabu myjemy, obcinamy dostające kawałki. Przygotowujemy przyprawy: oliwę, majeranek, mieloną paprykę pieprz czarny mielony, roztarty czosnek, sól, sos sojowy mieszamy razem w miseczce na pastę. Gotową marynatą nacieramy mięso ze wszystkich stron. Ostrym nożem nacinamy mięso tak aby powstała tzw. kieszeń. Musimy uważać aby nie przeciąć mięsa po całej długości. Wkładamy bakalie. Z jednej strony suszone morele z drugiej śliwki kalifornijskie. Rozcięcie spinamy wykałaczką lub szpilką do spinania mięsa. Zawijamy mięso szczelnie w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Piekarnik nastawiamy na 1700C. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia dokładamy 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 4 ziarenka jałowca. Dodajemy 2 łyżki wody. Zamykamy rękaw. Mięso pieczemy przez 1,5 godziny. Wyjmujemy mięso. Schab kroimy w plastry z jednej i drugiej strony, układamy na półmisku.