Pomidorówka jest najpopularniejszą zupą wśród przedszkolaków oraz drugim życiem rosołu. Najczęściej przygotowywana jest na bazie bulionu warzywnego lub wcześniej już wspomnianego rosołu. Aby nadać jej pomidorowy smak i aromat bulion doprawiamy pomidorami w formie przecieru pomidorowego, passaty wytwarzanej z najwyższej jakości włoskich pomidorów z rejonu Emiglia-Romagna. Gotowa passata całkowicie pozbawiona skórek i nasion. Wykorzystać ją możemy również jako bazę do sosów, napojów i drinków. Nasza zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym powinna być trochę kwaśna, lekko słodkawa, słona i pikantna.
Składniki:
- 300 ml passaty pomidorowej lub słoik przecieru pomidorowego własnej roboty,
- 1 szklanka bulionu lub wody
- 200 ml mleka kokosowego z puszki,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka imbiru
- szczypta pieprzu,
- szczypta cynamonu,
- 1 łyżeczka trawy cytrynowej suszonej
- olej np. kokosowy
Przygotowanie:
Cebulę, czosnek i marchewkę obieramy. Marchewkę i czosnek kroimy w cienkie talarki, cebulę w piórka. Musimy wszystko zeszklić na oleju, na złoty kolor około 5 minut ciągle mieszając. Przekładamy zawartość patelni do garnka, zalewamy bulionem i passatą, i gotujemy jeszcze 10 minut. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy przyprawy. Gotujemy razem 5 minut. Całość blendujemy na gładki krem. Wlewamy do miseczek, składamy plasterki mozzarelli i dekorujemy bazylią.