Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 9:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Pita z kurczakiem, czyli sposób na zdrowszy fast food

0
Pita z kurczakiem

Chlebek pita jest rodzajem płaskiego placka, po rozkrojeniu którego powstaje kieszonka do której możemy włożyć różnie przyrządzone mięso, warzywa, falafele lub potraktować go jak bułeczkę i smarować dżemem, masłem oraz różnego rodzaju pastami. Placki pita wywodzą się z Bliskiego Wschodu. Podstawowe składnik na placki to mąka, drożdże i woda. Najczęściej pita pieczona jest na patelni. Poniższy przepis przewidziany jest na pieczenie w piekarniku.

Składniki pita:

  • 250 g mąki typ 650
  • 150 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych lub 1 łyżka drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Składniki kurczak:

dodatkowo warzywa: sałata lodowa, pomidor, ogórek, cebula dymka, dowolny sos według uznania (np. czosnkowy, curry, majonezowy).

Przygotowanie:

Z 1 łyżki mąki, drożdży, cukru i ciepłej wody zrobić zaczyn. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto z suszonych drożdży wykonać zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ok. 15 minutach zaczyn dodać do mąki, wymieszać z solą i oliwą. Dobrze wyrobić. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski na stolnicę, wyrobić kilka chwil i podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5-0,8 mm. Piekarnik razem z blachą rozgrzać do 2500C. W czasie rozgrzewania piekarnika piersi z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i obsypać przyprawą złoty kurczak. Kiedy piekarnik jest rozgrzany, blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej chlebki pita. Ważne żeby blacha była również gorąca. Piec 8-10 minut na złoty kolor.  W tym czasie usmażyć kurczaka, ok. 3 minuty z każdej strony. Upieczone chlebki lekko przestudzić rozkroić aby uzyskać kieszonkę, posmarować sosem, włożyć sałatę, mięso, pomidora i ogórka, posypać dymką i polać sosem. Chlebek pita będzie idealny z mięsem na kebab z dziczyzny.

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie

Produkty Browin Dystrybutor

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Swojskie przepisy
Może melasy?

Może melasy?

Jaki słodzik najbardziej lubicie do kawy? Biały cukier czy trzcinowymiódksylitolerytrytolsyrop klonowy a może melasę? Chcemy przybliżyć Wam historię oraz zastosowanie tego syropu. Wynalezienie melasy przypisuje się mieszkańcom starożytnych Indii, jednak prawdziwą popularność zdobyła ona w czasach rozwijających się imperiów kolonialnych. Głównym ośrodkiem produkcji cukru stały się wtedy Wyspy Karaibskie, skąd oba cenne składniki transportowane były do Europy. Opracowano również sposób fermentowania melasy, która stała się podstawowym składnikiem rumu – cieszącego się wówczas ogromną popularnością. Proces produkcji cukru rozpoczyna się od ekstrakcji soku z buraków lub trzciny, który następnie jest oczyszczany i zagęszczany. W trakcie krystalizacji cukru, z roztworu oddzielają się kryształy cukru, a pozostały ciemny płyn, bogaty w cukry nierozpuszczalne i inne składniki, to właśnie melasa. Proces ten jest powtarzany kilkakrotnie, aby za każdym razem uzyskać inny rodzaj melasy. Ciemna melasa powstaje w wyniku drugiego wrzenia i jest ciemniejsza, gęstsza i mniej słodka niż jasna lub zwykła melasa. Jej smak dominuje, więc trzeba uważać podczas gotowania aby nie przesadzić z ilością. Melasa dobrze komponuje się z imbirem, jest idealna do piernikowego ciasta. Używana do fasoli pieczonej i sosów barbecue do tłustych mięs w pikantnych daniach. W domowych warunkach melasy można używać do słodzenia potraw, do zup, do marynat stosowanych do mięs i warzyw, do słodzenia kawy i herbaty, do koktajli, naleśników, müsli z jogurtemowsiankitwarogu, pierniczków i ryżu. Dziś w ofercie przepis na syrop piernikowy na bazie melasy i cukru trzcinowego do kawy, idealny na zimowe dni.

Bułki poznańskie

Bułki poznańskie

Bułki z definicji są odmianą pieczywa, najczęściej pszennegożytniego lub kukurydzianego. Niekiedy bułki posypuje się mąką, makiem, sezamemdynią lub innymi ziarnami. Są również bułki słodkie „ubrane” w kruszonkę, zawierają czasami również słodkie nadzienie. Bohaterem dzisiejszego bloga jest pszenna bułka poznańska z charakterystycznym głębokim przedziałkiem. Niektórzy mówią również o nich bułka z dupką. Duża, miękka i puszysta bułka z chrupiącą skórką. Bułka poznańska to klasyk pieczywa śniadaniowego. Jej delikatny i neutralny smak doskonale współgra zarówno z dodatkami słodkimi, jak i wytrawnymi. Doskonale smakuje z masłem, nabiałemseremmiodemdżemem czy wędlinami. Często jest również podawana w barach do flaków, bigosu czy gulaszy. Pszenna bułka poznańska wypiekana jest w oparciu o tradycyjnąklasyczną recepturę. Do wypieku bułek używamy uniwersalnej mąki pszennej typ 500 lub 550. Mąki o tym numerze to mąki uniwersalne. Sprawdzają się w naleśnikach, ciastach czy spodach do pizzy. Bułka poznańska ma konkurencję w postaci bułki wrocławskiej. Wrocławska w smaku zbliżona jest do francuskiej bagietki, ale jest bardziej mięsista. Poniżej przepis na tradycyjne bułki poznańskie.

Dynia pieczona

Dynia pieczona

Jeśli chcemy przygotować coś niecodziennego na obiad lub kolację dla rodziny lub przyjaciół, proponujemy pieczoną dynię z serkowym sosem z orzeszkami nerkowca. Taka dynia jest idealna jako danie główne lub dodatek  do chrupiącego chleba. Może być również uzupełnieniem do dań z kurczakaryb czy schabuDynię piżmową możemy przygotowywać na różne sposoby, możemy ją piecgotowaćsmażyć lub grillować. Sprawdzi się jako składnik zup, gulaszy, farszów do pierogów, naleśników czy sałatek. Upieczemy z niej również pyszne ciasto, sernik czy tartę. Dynia piżmowa świetnie komponuje się z przyprawami takimi jak imbir, cynamongałka muszkatołowa oraz oliwa, wędzona paprykakurkuma lub czosnekrozmarynkmin rzymski.

Metrowiec

Metrowiec

Dziś w czasie między świątecznym chcemy przypomnieć Wam ciasto latach 70 i 80 tych. W PRL-u znała je każda gospodyni, przygotowując je przy okazji ważniejszych wydarzeń – rodzinnych spotkań czy prywatek. Zwykle pojawiało się na stołach również podczas świąt. Jedno z najbardziej lubianych ciast klasycznych, chociaż obecnie nieco zapomniane. Tymczasem to jedna z lepszych alternatyw dla sernika i makowca. Składa się z 2 ciast ucieranych - jasnego oraz ciemnego, które są przełożone masą budyniową. Dodatkowo całość udekorowana jest polewą czekoladową. A dlaczego metrowiec? Bo ciasto wychodzi bardzo długie. Może nie metrowe, ale jeśli chcecie zmierzcie je miarką po przygotowaniu. My przygotowaliśmy je z okazji świąt Trzech Króli. Zachęcamy Was do powrotu do tradycyjnych przepisów z kuchni Waszych mam czy babci. Takie „odgrzewane” przepisy nie raz zaskoczą swoim smakiem i finezją. Od razu też podpowiadamy, że z podanej porcji wyjdą Wam 2 całkiem spore ciasta.

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Bestsellery
OSŁONKA BIAŁKOWA 1m fi55 flak kiełbasy szynkowej
OSŁONKA BIAŁKOWA 1m fi55 flak kiełbasy szynkowej

2,40 zł

1,95 zł

szt.
Zaprawka  BROWIN śliwkowa 40ml  404492
Zaprawka BROWIN śliwkowa 40ml 404492

10,50 zł

Cena regularna: 11,50 zł

Najniższa cena: 11,50 zł

8,54 zł

Cena regularna: 9,35 zł

Najniższa cena: 9,35 zł
szt.
HAKI wędzarnicze  S-4/14  1szt
HAKI wędzarnicze S-4/14 1szt

2,00 zł

1,63 zł

szt.
HAKI wędzarnicze  S-4/10cm - 1szt
HAKI wędzarnicze S-4/10cm - 1szt

1,90 zł

1,54 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium