![Pita z kurczakiem](/userdata/public/news/images/52.jpg)
Chlebek pita jest rodzajem płaskiego placka, po rozkrojeniu którego powstaje kieszonka do której możemy włożyć różnie przyrządzone mięso, warzywa, falafele lub potraktować go jak bułeczkę i smarować dżemem, masłem oraz różnego rodzaju pastami. Placki pita wywodzą się z Bliskiego Wschodu. Podstawowe składnik na placki to mąka, drożdże i woda. Najczęściej pita pieczona jest na patelni. Poniższy przepis przewidziany jest na pieczenie w piekarniku.
Składniki pita:
- 250 g mąki typ 650
- 150 ml ciepłej wody
- 15 g świeżych lub 1 łyżka drożdży suszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
Składniki kurczak:
- 2 piersi kurczaka
- przyprawa złoty kurczak
- olej do smażenia
dodatkowo warzywa: sałata lodowa, pomidor, ogórek, cebula dymka, dowolny sos według uznania (np. czosnkowy, curry, majonezowy).
Przygotowanie:
Z 1 łyżki mąki, drożdży, cukru i ciepłej wody zrobić zaczyn. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto z suszonych drożdży wykonać zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ok. 15 minutach zaczyn dodać do mąki, wymieszać z solą i oliwą. Dobrze wyrobić. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski na stolnicę, wyrobić kilka chwil i podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5-0,8 mm. Piekarnik razem z blachą rozgrzać do 2500C. W czasie rozgrzewania piekarnika piersi z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i obsypać przyprawą złoty kurczak. Kiedy piekarnik jest rozgrzany, blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej chlebki pita. Ważne żeby blacha była również gorąca. Piec 8-10 minut na złoty kolor. W tym czasie usmażyć kurczaka, ok. 3 minuty z każdej strony. Upieczone chlebki lekko przestudzić rozkroić aby uzyskać kieszonkę, posmarować sosem, włożyć sałatę, mięso, pomidora i ogórka, posypać dymką i polać sosem. Chlebek pita będzie idealny z mięsem na kebab z dziczyzny.