Propozycja dla miłośników potraw z dynią. Oraz fanów pierogów. Pierogi z wytrawnym nadzieniem. Jesień to idealna pora na przetwory z dyni. W przepisie użyliśmy dyni hokaido, która ze względu na dużą zasobność w beta-karoten ma bardzo dobry wpływ na wzrok. Poprawia także działanie naszego układu odpornościowego. Jest nieodzownym wsparciem w rozwiązywaniu problemów z trzustką, śledzioną i żołądkiem. Wspiera odbudowę błony śluzowej. Ponadto wspiera prawidłowe działanie wątroby i nerek. Dodatkowo dynia ma świetne osiągnięcia w kosmetyce. Kosmetyki, które w swoich recepturach zawierają dynię, odmładzają, poprawiają nawilżenie skóry oraz dodają jej blasku. Zawarte w dyni witaminy, enzymy i przeciwutleniacze aktywizują regeneracje komórek oraz delikatnie rozjaśniają. Olej z pestek dyni wykazuje silne działanie nawilżające, zmniejsza widoczność zmarszczek, napina i wygładza skórę. Zawarte w oleju enzymy złuszczają martwy naskórek. Ale wróćmy do naszego przepisu. Z pewnością pracę w przyrządzaniu pierogów usprawnią nam różnego rodzaju wykrawaczki, foremki do pierogów i uszek czy pierożnice.
Składniki:
na cisto
- 0,5 kg mąki
- 250 ml gorącej wody
- 4 łyżki oleju
- ½ łyżeczki soli
na farsz
- 0,5 kg musu z dyni
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 g sera fety
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka papryki
- ½ łyżeczki rozmarynu
- sól, pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
Oliwę rozgrzewamy na patelni. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do miękkości na odrobinie oliwy. Dodajemy pieprz, rozmaryn i przeciśnięty czosnek. Jeszcze przez krótką chwilę przesmażamy. Miękką cebulę łączymy z musem dyniowym i rozdrobnioną fetą. Doprawiamy solą, papryką i gałką muszkatołową. Odstawiamy do przestudzenia. Ciasto na pierogi możemy wyrobić ręcznie albo za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy gorącą wodę, olej oraz sól. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie wyrabiamy ciasto aż nabierze miękkości i elastyczności. Ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut aby nie ciągnęło się przy wałkowaniu. Po upływie 30 minut ciasto dzielimy na 3 części i każdą po kolei wałkujemy. Wykrawamy foremką i nakładamy nadzienie z dyni. Sklejamy. Wkładamy do wrzącej osolonej wody, delikatnie mieszamy i czekamy aż wypłyną i gotujemy 4 do 5 minut. Po tym czasie wyławiamy łyżką cedzakową. I już możemy zajadać.