Pieczarki są jednym z najpopularniejszych grzybów konsumowanych na całym świecie. Obecnie są bardzo popularne i łatwo dostępne, jeszcze w XVI wieku biała odmiana uchodziła za rarytas i trafiała tylko na stoły najzamożniejszych. Najbardziej znane są: pieczarka biała o niewielkich rozmiarach i bardzo jasnych kapeluszach oraz brązowa pieczarka portobello, która osiąga większe rozmiary, ma dużo ciemniejszy kolor, intensywny smak i jest bardziej mięsista od tradycyjnej odmiany. Pieczarki są niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w białko i błonnik. Są dobrym źródłem wielu witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, witamina D, selen, miedź i potas. Pieczarki można spożywać na wiele sposobów - surowe, smażone, duszone, marynowane, solone, grillowane lub pieczone. Są one popularnym dodatkiem do sałatek, zup, sosów, potraw mięsnych, a także pizzy. A co nam podkreśli smak pieczarek? Do pieczarek doskonale pasują podstawowe dodatki takie jak: sól, pieprz, czosnek i cebula. Smak pieczarek świetnie uwydatnią także: rozmaryn, majeranek, jałowiec, curry, cynamon, gałka muszkatołowa, lubczyk, papryka, pieprz, natka pietruszki, tymianek, koper, anyż i zioła prowansalskie.
Składniki:
- 12 szt. pieczarek
- 12 plastrów pomidorów
- 300 g mięsa mielonego
- 200 g żółtego sera
- 1 średnia cebula
- przyprawa do wieprzowiny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- po 1/4 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano oraz opcjonalnie 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz do smaku
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 1800C. Odłamujemy nóżki pieczarek. Łyżeczką wydrążamy brązowe części kapelusza, robiąc miejsce na farsz. Nóżki kroimy na kawałki, wysypujemy na patelnię wraz z drobno pokrojonymi resztkami kapeluszy oraz posiekaną cebulą, przesmażamy na oleju. Po ok. 5 minutach dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem, pod koniec dodajemy starty czosnek. Podsmażamy na patelni przez kilka minut. Po usmażeniu, mieszamy farsz ze startym serem. Wydrążone kapelusze pieczarek napełniamy farszem. Na każdą pieczarkę układamy po plasterku pomidora. Układamy na wysmarowaną olejem blachę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 1800C na 30 minut. Podajemy na ciepło z przesmażonymi na oliwie strąkami kolorowej papryki lub sosem czosnkowym.
.