Cukinia to wdzięczne do przygotowywania potraw, warzywo z rodziny dyniowatych. O neutralnym smaku sprawdzi się jako dodatek do mięs, sałatek, marynat oraz przy przygotowywaniu ciast. Zaletą cukinii jest niska kaloryczność ok. 15 kcal w 100 g produktu, co niewątpliwe zadowala osoby na różnego rodzajach dietach. Pasztet z cukinii to ciekawe rozwiązanie na przystawkę w czasie lata, lekkostrawny i aromatyczny z pewnością wpisze się w jadłospis niejednego menu.
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 5 łyżek kaszy manny
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 jajka
- sól, pieprz
- po 1 łyżeczce papryki w proszku, kurkumy, oregano
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 1800 C, góra-dół. Cukinie umyć, cebulę i marchew obrać. Cukinie zetrzeć na tarce lub w malakserze na dużych oczkach. Cebulę utrzeć na małych oczkach. Włożyć do miski i osolić łyżeczką soli. Odstawić na 0,5 godziny. Następie przełożyć na metalowe sitko od odcedzenia. Dodatkowo przed połączeniem z resztą składników należy dokładnie odcisnąć cukinię z cebulą. Do cukinii dodać startą marchew, przeciśnięty czosnek, oliwę, jajka, bułkę tartą, mannę, natkę pietruszki. Doprawić sypkimi przyprawami i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do 2 aluminiowych niedużych foremek, lub 1 średniej blachy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Obstukać blaszki, aby nadzienie się ułożyło, wygładzić łyżką. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez ok. 1 godzinę i 15 minut do zarumienienia. Całkowicie ostudzić, wtedy pasztet łatwiej się kroi. Serwować na zimno.