Przepisem na nalewkę z rabarbaru kończymy cykl pomysłów na wykorzystanie rabarbaru. Przynajmniej w tym sezonie. Nasza nalewka to przepis prosty, sprawdzony, wydobywający kwaskowy smak rabarbaru. Używając tylko kilku składników, wysokiej jakości, uzyskamy smak idealny. Okazuje się, że rabarbar niejedno ma imię i w Polsce możemy spotkać odmiany pod nazwą: Przodownik Europy, Wczesny Hosera, Wiśniowy, Karpow Lipskiego, Przeworski, Purpurat, Sutton, Olbrzym Amerykański oraz Malinowy. Do nalewki możemy dodać do nalewki laskę wanilii aby podkręcić jej smak. Zrobiona jeszcze teraz, po odcedzeniu (za miesiąc) i leżakowaniu (do trzech miesięcy) może być, pod koniec września idealnym napojem do celebrowania odchodzącego lata. Możemy spożywać ją samą, z kostkami lodu lub jako dodatek do prosecco lub innego wina musującego.
Składniki:
- 1 kg rabarbaru,
- 500 ml spirytusu 95%,
- 300 ml przegotowanej wody
- 200 g cukru
- ewentualnie laska wanilii
Przygotowanie:
Rabarbar myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy do dużego słoika. Dodajemy cukier i całość zalewamy spirytusem wymieszanym z wodą. Odstawiamy na 30 dni w ciemne, ciepłe miejsce. Co 2 dni proponujemy potrząsnąć słojem aby cukier się rozpuścił. Zlewamy nalew znad owoców, a w sumie warzywa 😉. Rabarbar dokładnie odciskamy, najlepiej w workach do filtracji. Płyn przelewamy do butelek na nalewki i odstawiamy na 3 miesiące aby nalewka odpoczęła.