Ciekawy przepis na babeczki z marchewki. Zestawienie marchewki z borówkami, doprawionej cynamonem i odrobiną miodu, sprawdzi się jako słodka przekąska do szkoły, pracy czy w podróży. Kiedy na zewnątrz robi się chłodniej potrzebujemy wewnętrznego rozgrzania, a tu świetnie sprawdza się właśnie cynamon. Cynamon pozyskuje się z wiecznie zielonych 2 letnich pędów, z których zdziera się korę. Najcenniejszy to ten występujący na Sri Lalance, cynamonowiec cejloński. Jego kora jest cienka, papierowata, jasnobrązowa. Mniej wartościowy, ale szeroko dostępny to cynamon pozyskiwany z cynamonowca wonnego zwanego kasją, którego ojczyzną są Chiny. Kasja natomiast ma korę grubą, cięższą do roztłuczenia a laski cynamonu są zawsze skręcone w pojedyncze rurki. Cynamon należy do tzw. przypraw egzotycznych, takich jak: pieprz czarny, wanilia, muszkatołowiec korzenny, kardamon malaborski, goździkowiec korzenny czy imbir lekarski.
Składniki (na 10 szt.):
- 3/4 szklanki drobno startej marchewki
- 150 g mąki (może być orkiszowa)
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 100 g borówek amerykańskich
- 70 g roztopionego masła
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 0 C z funkcją góra-dół. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy miód, cukier, marchew, sodę, cynamon, sól, masło. Na koniec dodajemy ocet. Wszystko dobrze ze sobą mieszamy do wymieszania składników. Dodajemy borówki, mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami. Pieczemy ok 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.