Jeden z najbardziej znanych i najbardziej orzeźwiających napojów na świecie, lemoniada. Tradycyjnie to napój na bazie wody, cukru i soku z cytryny. Dziś lemoniada może być arbuzowa, brzoskwiniowa, ananasowa, truskawkowa czy nawet lawendowa. Coraz popularniejsze jest również stosowanie świeżych ziół jako element dekoracyjny czy też jako dodatek do syropu cukrowego aby nadać jakąś zdecydowaną nutę smakową. Zioła nadają „nowoczesnego” smaku tradycyjnemu napojowi. Dziś mamy dla was przepis na lemoniadę cytrynowo-tymiankową. Ciekawy, orzeźwiający smak i aromat tymianku świetnie ugasi pragnienie w upalne lato. Wersja dla dorosłych, do lemoniady kieliszek cytrynówki zrobionej z połączenia wódki z zaprawką cytrynową.
Składniki:
- 1 szkl. świeżo wyciśniętego soku z cytryny, ok. 3-4 sztuki
- 5 ½ szkl. zimnej wody
- 1 szkl. cukru pudru
- kilka gałązek świeżego tymianku
- kostki lodu
Przygotowanie:
Z 1 szklanki wody, szklanki cukru pudru i 4 gałązek tymianku przygotowujemy syrop tymiankowy. Składniki mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zakrywamy pokrywką na 8-10 min. Po tym czasie wyjmujemy gałązki tymianku. Syrop studzimy do temperatury pokojowej. Sok z cytryn wyciskamy ręcznie lub na wyciskarce. Mieszamy z 4 ½ szklanki źródlanej wody, dodajemy ostudzony syrop tymiankowy. Jeśli chcemy mniej słodką lemoniadę dodajemy ¾ szkl. syropu. Całość schładzamy. Serwując lemoniadę do szklanek możemy dodać gałązki tymianku, lód i cytrynę do ozdoby.