
Lawenda kojarzy się głównie z woreczkami zapachowymi do szafy, wodą kolońską lawendową oraz zawieszkami na mole. Często dodawana jest do perfum, mydeł czy balsamów. Lawenda jednak ma szersze zastosowanie, chociażby kulinarne, jej smak i aromat może wzbogacić wiele dań. W Polsce kwitnie od końca czerwca do sierpnia. Lawenda potrawą nadaje lekko kwiatowo-cytrusową nutę. Suszone kwiaty lawendy mogą być używane jako przyprawa do ciast, muffinów, lodów, a nawet mięsa, szczególnie jagnięciny. W połączeniu z oliwą z oliwek idealnie pasuje do kurczaka, ziemniaków czy ryb oraz jako dodatek do sosów i sałatek. Okazuje się, że lawenda wchodzi w skład mieszanki ziół prowansalskich. Dlatego można ją używać jako zamiennik lub w towarzystwie ziół: rozmarynu, tymianku, cząbru, oregano, majeranku czy estragonu. Świetny duet tworzy również z miętą. Z suszonych kwiatów możemy przygotować niezwykle aromatyczny cukier, który możemy wykorzystać do pieczenia ciast, czy słodzenia herbaty. Syrop z lawendy, podobnie jak herbata, ma właściwości uspokajające i może być stosowany jako naturalny środek na bezsenność. Wykazuje również działanie przeciwkaszlowe. Działa kojąco na gardło, dzięki czemu znajduje zastosowanie w domowych sposobach na ból gardła. Syrop z lawendy może być również stosowany jako dodatek do potraw i napojów, wzbogacając ich smak i działając korzystnie na zdrowie. Nasza propozycja to lawendowa lemoniada, doskonałe połączenie soku z cytryny i kwiatowej elegancji. Aromatyczna, uspokajająca, orzeźwiająca.
Składniki:
- 1 szklanka wody
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżeczka kwiatów lawendy
- 1 szklanka soku z cytryn (ok. 4-6 szt.)
- 4 szklanki wody
- syrop lawendowy
- do dekoracji: kwiaty lawendy, kostki lodu, plastry cytryny
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania syropu lawendowego. W małym garnku zagotowujemy 1 szklankę wody z ¾ szklanki cukru, mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Zmniejszamy ogień pod garnkiem i dodajemy łyżeczkę lawendy. Syrop gotujemy pod przykryciem 15 – 20 minut. Nie dłużej, bo będzie za gorzki. Przecedzamy i odstawiamy po przestudzeniu do lodówki. Używamy zimnego syropu. W dużym dzbanku mieszamy sok z cytryny z wodą i syropem lawendowym. Syropu dodajemy według uznania do smaku. Schładzamy. Serwujemy w słoiczkach, szklankach, butelkach, według uznania. Koniecznie z kostkami lodu i plastrami cytryny.