Kruche ciasto z GRUSZKAMI w SZAFRANIE i WANILII
Macie czasem ochotę zrobić coś innego w kuchni, przygotować takie ciasto lub danie nie do końca tradycyjne? Jeśli tak to mamy dla Was świetny przepis! To niby tradycyjne ciasto kruche, ale z musem czekoladowym o aksamitnej konsystencji, do tego gruszki przygotowane w zalewie cukrowej, do której dodajemy SZAFRAN i wanilie. Co daje niesamowicie ciekawe połączenie, żeby nasze ciasto pięknie się prezentowało to gruszki wkładamy w całości do tego z ogonkami. Całość wygląda bardzo wyjątkowo i zapewne będzie zachwycać Waszych gości na każdym stole. Do tego jest to ciasto, które idealnie odzwierciedla obecną porę roku gruszki i orzechy to ewidentnie pyszności jesienne. Więc warto wykorzystać to co teraz natura daje nam najlepsze! Zapraszamy do przepisu.
Składniki:
ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru trzcinowego
- 180g masła
- 2 żółtka jaj
- 4 łyżki wody
mus czekoladowy:
- 100g czekolady mlecznej
- 50g czekolady gorzkiej
- 75ml śmietanki 36%
- czubata łyżka cukru pudru
- 1 jajko
pozostałe składniki:
- 6 szt. gruszka
- orzechy laskowe
- płatki migdałowe
- laska wanili
- 100g cukru trzcinowego
- szczypta szafranu
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Mąkę, miękkie masło, cukier, żółtka i wodę zagniatamy i zawijamy w folię. Takie ciasto wkładamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie wałkujemy i wykładamy blaszkę/tartownice. Wkładamy na 15min do piekarnika nagrzanego do 180°C żeby się lekko zarumieniło. Kiedy ciasto jest w piecu do garnka wlewamy 1L wody dodajemy cukier trzcinowy, szafran, i laskę wanilii doprowadzamy do wrzenia. Wtedy wkładamy obrane i skropione sokiem z cytryny gruszki i gotujemy od 3-5 min wyciągamy, odsączamy z wody. Cukier puder ubijamy z jajkiem i podgrzewamy w rondelku, dodajemy czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści wtedy powoli wlewamy śmietankę cały czas mieszając. Masę czekoladową wylewamy na ciasto i układamy w nim gruszki, obsypujemy orzechami i migdałami. Wstawiamy do piekarnika na ok 25min 180°C. GOTOWE!