Trudno jednoznacznie wskazać genezę walentynek. Mogą być związane ze starożytnym świętem ku czci rzymskiej bogini Junony, patronki kobiet i małżeństwa, oraz boga przyrody Pana. Dzień ten nazywano Luperkaliami i obchodzono 14-15 lutego. Zgodnie z tradycją walentynki to święto ku czci św. Walentego. Jednak nie udało się dokładnie ustalić, kim tak naprawdę był Walenty. Faktem jest natomiast to, że święty Walenty jest patronem zakochanych. Począwszy od 496 roku, 14-ego lutego, w dniu jego śmierci, obchodzimy Dzień św. Walentego, nazywamy obecnie Walentynkami. Historia walentynek w Polsce sięga lat 90. XX wieku. Jednak już dużo wcześniej obchodzono Sobótkę - pogańskie święto miłości, ognia, wody i namiętności. Podczas tych pogańskich obrzędów tańczono, skakano przez ogień czy wrzucano wianki do wody. Polecamy jednak codziennie obdarzać się, miłością, szacunkiem, pozytywnymi gestami i troską o bliźnich. Na walentynkową kolację proponujemy przyrządzać dania lekkie i niezbyt obfite warzywne dania typu curry, sałatki lub zapiekanki. Mile widziane będą też: krewetki, łosoś, czarny makaron oraz ciekawe warzywa jak kapary, szparagi czy bakłażan. I oczywiście kulinarne afrodyzjaki: ostrygi, małże, krewetki, kawior już samym wyglądem i zapachem oddziałują na wyobraźnię, pobudzając zmysły i zwiększając pożądanie. Doskonałym daniem na walentynkowy wieczór będzie też sushi z owocami morza. Natomiast aby poprawić trawienie i nastrój zalecamy odrobinę alkoholu. Niewątpliwie szampan lub wino to doskonały wybór. Proponowany przez nas musujący Koktajl Kupidyna z pewnością wprawi Was w nastrój świętowania. Nic nie pasuje lepiej na Walentynki niż szampan i truskawki – a gdy połączymy te dwa elementy, stają się one jeszcze słodsze. Dla dodania trochę pikanterii, dodajemy do niego kostki lodu zrobione z wódki i wody oraz zabarwione barwnikiem spożywczym (w symbolicznej ilości na końcu wykałaczki). I już, romantyczny wieczór możemy zaczynać.
Składniki:
- ½ l szampana
- ½ szklanki soku grejpfrutowego
- 60 ml wódki
- 1 szklanka wody
- różowy barwnik spożywczy
- lód
dekoracja:2 truskawki, ewentualnie nasiona granatu
Przygotowanie:
Na kilka godzin przed planowanym przygotowaniem koktajli przygotowujemy kostki lodu z wódką. Mieszamy wódkę z wodą (możemy dodać odrobinę barwnika spożywczego do wody) Wlewamy do foremki do kostek lodu, mrozimy. Wkładamy kostki lodu i nasiona granatu do kieliszków do szampana. Napełniamy sokiem grejpfrutowym i dopełniamy szampanem. Następnie nabijamy truskawki na wykałaczki i układamy na wierzchu kieliszka.