
Tak naprawdę kofta to danie równie popularne w kuchni bałkańskiej jak i bliskowschodniej, północnoafrykańskiej, południowo-kaukaskiej , południowoazjatyckiej oraz środkowoazjatyckiej. Czyli tak naprawdę pół świata je koftę. Kofta kebab lub shish kofta to danie tureckie, jak podaje wikipedia „składa się z mielonej jagnięciny, baraniny, cielęciny lub wołowiny lub mieszanki tych mięs zmieszanych z ziołami, często zawierającymi pietruszkę i miętę, umieszczanych na şiş (szpikulcu) i grillowanych. Zwykle podaje się go z pilawem (ryżem po turecku lub pszenicą bulgur) i sałatką.” Turcja ze względu na historię jak i położenie jest intrygującą mieszanką różnych wpływów. Z jednej strony graniczy z kilkoma krajami Bliskiego Wschodu, stąd w repertuarze znalazły się tradycyjne dania arabskie. Z drugiej strony widoczny jest w kuchni tureckiej wpływ krajów śródziemnomorskich co powoduje, że ta kuchnia jest pikantna ale nie paląca. Do najczęściej stosowanych przypraw w Turcji zalicza się m.in.: oregano, czerwoną paprykę, pul biber znana również jako pieprz z Aleppo, miętę, cynamon, kmin, sumak, czarny pieprz, rozmaryn i goździki. Z mięs najbardziej popularna jest jagnięcina ale równie chętnie przyrządza się w Turcji również wołowinę.
Składniki:
- 500 g wołowiny lub jagnięciny
- 2 posiekane cebule
- 1 gałązka kolendry ewentualnie 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry utartych w moździerzu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka papryki
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 15 ml oliwy z oliwek
sos czosnkowy:
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- 200 g jogurtu naturalnego
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- ½ łyżeczki papryki lub płatków chili opcjonalnie
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- koperek
dodatki:
- chlebek turecki
- sałatka np. sałata, pomidor, ogórek, czerwona cebula
Przygotowanie:
Mięso mielimy w maszynce z sitkiem o średnich „oczkach”. Do miski wkładamy zmielone mięso i pozostałe składniki. Dokładnie wyrabiamy ręką lub miksujemy mikserem aż do uzyskania gładkiej masy. Wkładamy na 2 godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos czosnkowy: drobno siekamy czosnek, a następnie posypujemy solą, ucieramy aż do uzyskania gładkiej pasty. Mieszamy z jogurtem i przyprawami według uznania. Odstawiamy do lodówki do momentu podania. Mięso dzielimy na równe porcje. Obkładamy patyczki do grillowania formując wrzecionowaty kształt. Gotowe kofty układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 200°C przez 15-20 minut, przewracając mięso podczas pieczenia w połowie tego czasu. Podajemy z chlebkiem tureckim, sosem czosnkowym i sałatką.