Knedle pochodzą z niemieckojęzycznych krajów. Pierwsze przepisy pochodzą z XVIII wieku, prawdopodobnie podstawą knedli było ciasto zagniatane z bardzo gęstej owsianki lub innej kaszy, a do ich środka wkładane były suszone owoce. Było to danie ubogich społeczności. W bogatszych domach knedle miały mięsną „wkładkę”. Gdy w Europie upowszechniły się ziemniaki, zaczęto z nich przyrządzać knedle. W zależności od regionu knedle przybierają nieco inną postać, ale wszędzie najczęściej podaje się je na słodko. W Austrii ziemniaczane knedle serwuje się wypełnione morelami i posypuje uprażoną bułką tartą i cukrem pudrem. Na Słowacji i we wschodnich Czechach knedle przyrządza się z ciasta drożdżowego z jagodami, podaje się z bitą śmietaną lub z masłem i cukrem trzcinowym. W zachodnich Czechach popularne są knedle z ciasta twarogowego nadziewane truskawkami lub śliwkami, a posypuje się je pokruszonym piernikiem. Knedle w naszych kuchniach, to proste kluski z ziemniaków, mąki i jajka z nadzieniem owocowym: truskawkami lub śliwkami. Najczęściej knedle z truskawkami zwiastują początek a knedle ze śliwkami koniec lata. To smak dzieciństwa dla wielu z nas. Można podawać ze śmietaną, jogurtem, miodem, cukrem, cukrem waniliowym lub podsmażoną na maśle bułką tartą. W Łodzi knedle z truskawkami, polane rozpuszczonym masłem, podajemy z gotowaną, młodą kapustą, okraszona słoninką i panierowanym kotletem schabowym. Może większości wydaje się to dziwne połączenie ale zapewniamy Was, że jest wyjątkowo przepyszne.
Składniki:
- 15 szt. truskawek (najlepiej podobnego rozmiaru)
- 500 g ziemniaków
- 1 jajko
- 120 g mąki (dodatkowa do podsypania)
- 40 g kaszy manny
- 3 łyżki roztopionego masła
- dodatkowo: cynamon, cukier puder, jogurt, śmietana lub inne ulubione dodatki
Przygotowanie:
Po obraniu ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, studzimy, przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, kaszę oraz rozstąpione masło, wyrabiamy na jednolite ciasto. Nie należy dodawać za dużo mąki, żeby knedle po ugotowaniu nie były za twarde. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 6-7 mm i szklanką wycinamy kółka. Na środek krążka układamy po całej truskawce, dodajemy odrobinę cukru. Dokładnie sklejamy w kulę. Knedle gotujemy przez 8 minut i wyciągamy ugotowane na talerz łyżką cedzakową. Podajemy z ulubionymi dodatkami, bułką tartą podsmażoną na maśle, jogurtem, śmietaną.