Kolejna keto propozycja na obiad lub przystawkę. Trochę pracochłonna, ale warta włożonej pracy. Sprawdzi się na co dzień i od święta. Składniki ogólnie dostępne, popularne i przez większość lubiane. Na dodatek wpisuje się w dietę ketogeniczną. Wszystkie składniki użyte do wykonania rolady są wskazane w diecie keto. Wśród produktów, których nie powinno zabraknąć w tej diecie znajdują się m. In. oliwki, awokado, olej kokosowy, oliwa, tłuste ryby i mięso, orzechy, migdały, jaja i dużo zielonych warzyw.
Składniki:
- duża podwójna pierś z kurczaka
- 4 duże jajka
- pół szklanki majonezu
- 400 g żółtego sera
- 600 g pieczarek
- sól
- pieprz
- łyżeczka słodkiej papryki
- olej
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 2000C, góra-dół. Blachę o wymiarach 24-36 cm wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy olejem. Pracę niewątpliwie ułatwi nam użycie dobrego malaksera z tarczami. Żółty ser ucieramy na grube wiórki, dodajemy do wymieszanego majonezu z jajkami. Dobrze mieszamy. Wykładamy na papier i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. O tym czasie kroimy pieczarki na plasterki i obsmażamy na patelni na łyżce oleju z solą, pieprzem i papryką. Odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie wystawiamy z piekarnia roladę i studzimy. Piersi z kurczaka kroimy jak na kotlety, lekko rozbijamy, solimy i pieprzymy. Roladę zdejmujemy z papieru, na stronie, na której był papier układamy piersi z kurczaka na nich pieczarki. Zwijamy jak roladę, układamy na papier do pieczenia i pieczemy w 1800C przez ok. 50 minut. Roladę można jeść na ciepło. Jeśli chcemy mieć przystawkę, roladę studzimy, zawijamy w folie aluminiową i wkładamy na noc do lodówki. Wtedy dużo łatwiej się ją kroi.