
Przepisów na ogórki ciąg dalszy. Ogórki konserwowe są zazwyczaj wykorzystywane w kuchni, jako dodatek do dania głównego lub jako przystawka. Ogórki konserwowe są również popularnym składnikiem różnego rodzaju sałatek warzywnych i surówek. Dziś pomysł na marynowane ogórki w plastrach. Takie ogórki świetnie sprawdza się jako dodatek do hamburgerów, hot-dogów czy kanapek. Ogórki w marynacie mają słodszy i jednocześnie ostrzejszy smak niż ogórki kiszone. Dostarczają sporo wartościowych składników odżywczych, w tym błonnika pokarmowego, witaminy A, C, D, E, grupy B oraz magnezu, miedzi, wapnia, fosforu, żelaza, cynku i fluoru. I chociaż wydaje się to dość kontrowersyjne, wykazują również działanie alkalizujące, dzięki czemu pomagają przywrócić w organizmie równowagę kwasowo-zasadową. Należy jednak pamiętać, że marynata octowa nie należy do produktów lekkostrawnych i może również podrażniać błonę śluzową żołądka, dlatego nie jest polecana osób z wrażliwym układem pokarmowym, z nadkwasotą oraz wrzodami żołądka.
Składniki:
- 1,5 kg ogórków gruntowych
- 2 szkl. wody
- 1 1/3 szkl octu spirytusowego 10 %
- 1 1/3 szklanki cukru (ok. 350 g)
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 1 łyżka soli kamiennej
- ½ łyżki kurkumy
- ½ łyżki curry
Przygotowanie:
Przygotowujemy 6 słoików o pojemności 500 ml. Ogórki dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Odcinamy końce ogórków, ale minimalnie. Kroimy za pomocą krajalnicy lub nożem na ok. 2 mm plastry. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, wsypujemy około 350 g cukru, 1 łyżkę soli, kurkumę i curry. Dodajemy 10 ziaren ziela angielskiego oraz 1 łyżkę czarnego pieprzu i ziaren gorczycy. Zagotowujemy wodę z przyprawami, aż cukier się rozpuści. Następnie wlewamy ocet i doprowadzamy zalewę do wrzenia. Przykrywamy przykrywką i gotujemy 5 minut. Gorącą zalewę przecedzamy przez gęste sito aby odseparować przyprawy od płynu. Jeszcze gorącą zalewę wlewamy do słoików z ogórkami. Brzegi słoików dokładnie wycieramy i mocno zakręcamy. Słoiki z ogórkami wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiamy na temperaturę 110 0 C. Nie przekraczamy tej temperatury, ponieważ gumki w zakrętkach mogą ulec uszkodzeniu. Po nagrzaniu piekarnika, pasteryzujmy prze 15 minut. Słoiki zostawiamy z piekarniku do wystudzenia. Ogórki nadają się do spożycia po ok 3 tygodniach, kiedy marynata spowoduje przenikanie aromatów przypraw do ogórków i poprawi ich walory smakowe.