
Kalafior pochodzi z szanowanej rodziny: kapustowate. Jego częścią jadalną jest rozrośnięta w tzw. różę, łodyga. Kalafior przez całe lata podawany był „z wody”. Najczęściej gotowany bez przykrycia, w lekko osolonej i osłodzonej wodzie, po którym w całej kuchni pozostawał charakterystyczny zapach. Dziś kalafior przechodzi smakowy renesans. W necie znajdziemy przeróżne przepisy na przyrządzenie kalafiora, zarówno na surowo jak i poddanego obróbce cieplnej, np. kotleciki w panierce z płatów migdałowych, spód do pizzy, przeróżne zupy kremy, pieczonego z innymi warzywami jako przystawka do mięsa, w sałatce z jajkiem i kukurydzą czy jako marynata, zamkniętego w zalewie octowej. Postanowiliśmy upiec kalafior, uprzednio faszerując go mięsem. W ten sposób mieliśmy bardzo smaczne danie obiadowe.
Składniki:
- 1 duży kalafior
- 300 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka tartej bułki
- 1 łyżeczka ulubionej przyprawy do mięsa (u nas mieszanka arabska)
- 2 łyżki majonezu
- 100 g startego żółtego sera
- sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotowujemy wodę z ½ łyżki soli. Wkładamy kalafior, z którego uprzednio usuwamy łodygę, tak aby kalafior się nie rozsypał. Obgotowujemy przez 5 minut. Wyciągamy z wody. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty czosnek, lekko zarumieniamy. Dodajemy mięso mielone i przyprawę arabską. Przesmażamy ok. 5 minut. Doprawiamy przecierem pomidorowym, solą i pieprzem do smaku i przesmażamy jeszcze ok. 3 minut. Mięso przestudzamy. Wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą i natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy. Kalafior faszerujemy farszem aby nie powyłamywać różyczek kalafiora. Na koniec kalafior smarujemy majonezem i obsypujemy startym serem. Piekarnik rozgrzewamy do 1700 C, blachę smarujemy olejem, delikatnie kładziemy kalafior. Pieczemy ok. 35 minut, jeśli za mocno zaczyna się rumienić, po 15 minutach możemy przykryć kalafior folią aluminiową. I mamy gotowy obiad dla 3-4 osób.