Jesień ma swoje prawa, wymaga od nas włożenia pracy w to, co oferują nam nasze ogrody. Suszymy, przesmażamy, gotujemy, mrozimy, zamykamy w słoikach dary natury. Mamy do zaoferowania gruszki w delikatnym syropie, lekko pachnące orientem😉 Wymagają minimalnego nakładu pracy a później przez całą zimę możemy ich użyć do deserów, wypieków, jako dodatek do gofrów lub naleśników. Tak przygotowane gruszki możemy również użyć jako dodatek do koktajli z jogurtów lub drinków. Dodatkowo pamiętajmy, że owoc gruszki zawiera dużo witamin: A, B1, B2, B6, K, C, PP oraz składników mineralnych: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, a także pewne ilości boru i jodu. Gruszki zawierają również sporo kwasów organicznych i błonnika pokarmowego.
Składniki:
- 1 kg twardych gruszek, teraz najlepiej użyć odmiany Konferencja
- 1 litr wody
- 500 g cukru
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- po 2 goździki na słoik
- cynamon kora, ok. 3 cm kawałek na słoik
Przygotowanie:
Gruszki obieramy, kroimy na połówki lub ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Wkładamy do miski z zimną wodą i dodajemy 2 łyżeczki kwasku cytrynowego, żeby gruszki nie ściemniały. Wodę gotujemy z cukrem. Gruszki układamy w słoikach wcześniej wyparzonych, dodajemy po 2 goździki i po kawałku kory cynamonu. Gorącym syropem zalewamy gruszki, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy ok. 8-10 minut. Słoiki odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia. Przechowujemy w ciemnym pomieszczeniu aby gruszki nie ciemniały.